Analize

Kvadrat zemljišta u centru Banjaluke 31 KM

Kvadrat zemljišta u centru Banjaluke 31 KM
Kvadrat zemljišta u centru Banjaluke 31 KM

BANJALUKA - Komisija za hartije od vrijednosti RS upozorila je na nerealnu procjenu vrijednosti zemljišta na kojem se nalazi Fabrika duvana Banjaluka, u strogom centru grada, a koja je višestruko manja od stvarne vrijednosti, saopšteno je danas iz ove komisije.

"Procjenitelj je površinu građevinskog zemljišta od 22.964 metra kvadratna, koje se nalazi u Ulici kralja Petra I Karađorđevića broj 82, procijenio kao 'tržišnu, fer vrijednost' u iznosu od 716.327 maraka, odnosno 31,19 KM po metru kvadratnom", naveli su iz ove komisije.

Zbog toga iz Komisije upozoravaju na uočene nepravilnosti i moguće manipulacije izvještajima o procjeni, finansijskim i revizorskim izvještajima Fabrike duvana Banjaluka.

Prema njihovim riječima, izvještaj o procjeni vrijednosti kapitala Fabrike, koji je radio ovlašteni procjenitelj Vladan Jović, u nekim elementima grubo krši zahtjeve Međunarodnih standarda vrednovanja, profesionalne regulative, kao i kodeksa ponašanja procjenjivača.

Prema njihovim riječima, procjenitelj je bio dužan da prilikom procjene prikupi sve relevantne informacije u vezi s tim zemljištem, između ostalog i informaciju o tržišnoj vrijednosti koja je višestruko veća, jer se radi o prvoj gradskoj zoni, u okviru koje su cijene zemljišta 30 i više puta veće od procijenjene.

S tim u vezi, Komisija je podsjetila da je Poreska uprava RS utvrdila cijenu za utvrđivanje osnovice za vrednovanje nepokretnosti na nivou od 270 do 405 maraka po metru kvadratnom.

Oni smatraju da bi primjena rezultata ovakve procjene značajno ugrozila pravo manjinskih akcionara na pravičnu naknadu u postupku prenosa akcija manjinskih akcionara na kontrolnog akcionara, odnosno otkupioca.

"Imajući u vidu da je jedan od ciljeva predmetne procjene bio utvrđivanje vrijednosti akcija prilikom njihovog prenosa na kontrolnog akcionara, navedene činjenice upućuju na zaključak da se predmetna procjena ne može koristiti kao odgovarajući osnov za otkupioca, odnosno kontrolnog akcionara", naveli su iz Komisije za hartije od vrijednosti RS. Oni su naglasili da data procjena ni približno ne odražava fer vrijednosti kapitala, s obzirom na to da se procjene pojedinačnih imovinskih stavki neizbježno odražavaju na njegovu vrijednost. Kako su istakli, u ovom slučaju, radi se o procjenjivaču koji je i u drugim izvještajima o procjeni navodio konstatacije koje su suprotne profesionalnoj regulativi.

"S obzirom na to da se ovakvi značajni propusti ponavljaju istom procjenjivaču, Komisija je stanovišta da ovakvi postupci procjenjivača ugrožavaju interese investitora i nikako ne doprinose promovisanju investiranja u RS", poručili su iz Komsije za hartije od vrijednosti RS.

Miroslav Marinković, predsjednik Sindikata Fabrika duvana Banjaluka, rekao je da prvi put čuje za ovu informaciju, ali da će ona svakako biti istražena, tako da nije želio da iznosi stavove Sindikata po ovom pitanju dok se s tim ne upozna.

U toku dana nismo uspjeli stupiti u kontakt s Upravom Fabrike duvana Banjaluka, kako bi saznali njihov stav po pitanju saopštenja Komisije za hartije od vrijednosti RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije