Analize

MMF: Najgora godina za svjetsku privredu od 2009.

MMF: Najgora godina za svjetsku privredu od 2009.
MMF: Najgora godina za svjetsku privredu od 2009.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je danas projekcije rasta globalne privrede, upozoravajući na rastuće rizike zbog usporavanja kineske privrede koja guši ostala tržišta u usponu.

Bruto domaći proizvod (BDP) svjetske privrede će ove godine porasti samo 3,1 odsto, a u narednoj godini 3,6 odsto, prema najnovijim predviđanjima MMF-a, što je u oba slučaja za 0,2 procentna poena niže od ranijih projekcija tog međunarodnog kreditora, prenosi agencija Frans pres.

Uprkos tome što bogate zemlje bilježe znakove oporavka, svjetska privreda je na putu da registruje najgoru godinu od globalne recesije iz 2009. godine, ocenio je MMF u oktobarskom izveštaju "Perspektive svjetske ekonomije".

"Šest godina nakon što je svjetska privreda isplivala iz najveće i najdublje poslijeratne recesije, povratak na snažan i usklađen globalni rast ostaje nedostižan", izjavio je glavni ekonomista MMF-a, Moris Obstfeld.

Usporavanje u Kini, koja će, prema projekcijama MMF-a, naredne godine porasti za 6,3 odsto, najsporijim tempom za posljednjih 25 godina, uzima danak i u ostalim tržištima u usponu koja zavise od apetita te azijske zemlje za njihovim sirovinama.

Privreda SAD će, kako navodi MMF, ove godine porasti za 2,6 odsto, što je za 0,1 procentni poen iznad julske prognoze, a u 2016. godini za 2,8 odsto.

MMF je, takođe, snizio projekciju rasta evrozone za 2016. godinu, navodeći da će blok jedinstvene valute u toj godini porasti za 1,6 odsto, umjesto ranije projektovanih 1,7 odsto, dok će ove godine registrovati rast od 1,5 odsto, što je nepromijenjeno u odnosu na raniju prognozu.

"Skroman oporavak evrozone će se nastaviti u 2015/16. godini, zahvaljujući nižim cijenama nafte, monetarnom labavljenju i deprecijaciji evra", navodi se u izveštaju MMF-a, ali i dodaje da će potencijali rasta ostati slabi zbog opstanka negativnih posljedica dužničke krize evrozone i dugoročnog pada produktivnosti.

Kada je riječ o zemljama u usponu i tržištima u razvoju, MMF predviđa da će taj region ove godine ostvariti rast od 4,0 odsto, a u 2016. godini rast od 4,5 odsto.

Najgore rezultate će registrovati Rusija, za koju taj kreditor predviđa pad od 3,8 odsto u ovoj godini i od 0,6 odsto u narednoj godini, dok će BDP Brazila pasti za 3,0 odsto u ovoj i 1,0 odsto u 2016.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije