Analize

Marković: Posvetiti se realnom sektoru

Marković: Posvetiti se realnom sektoru
Marković: Posvetiti se realnom sektoru

BANJALUKA - Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske Slobodan Marković istakao je da mala i srednja preduzeća čine 99,6 odsto od ukupnog broja preduzeća u Srpskoj.

"U njima je zaposleno više od polovine od ukupnog broja radnika u Srpskoj. Nepovoljno je što je velika zastupljenost ovih preduzeća u sektoru distribucije i zbog toga se neophodno posvetiti realnom sektoru, odnosno preduzećima koja stvaraju novu vrijednost", rekao je Marković.

On je naglasio da se uvođenjem jednošalterskog sistema u Republici Srpskoj stvorilo prihvatljivo poslovno okruženje.

"To je veoma važno prilikom registracije preduzeća. Međutim, potrebno je raditi na pitanjima zatvaranja preduzeća, jer je taj proces dugotrajan i skup", rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća pomaže klasterima, odnosno preduzećima koja su udružena u lancu vrijednosti.

"U protekloj godini smo uz pomoć Vlade Srpske pomogli klasteru industrije namještaja iz Banjaluke. U poslovanje ovog, ali i drugih klastera, uključujemo strane partnere, što je veoma važno za potpisivanje dugoročnih ugovora i pronalaženju novih tržišta", dodao je Marković.

On je napomenuo da će Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u ovoj godini nastaviti realizaciju ugovora koji se odnosi na obrazovanje odraslih.

"Podržavaćemo i preduzeća koja mogu da apsorbuju novoosposobljenu radnu snagu. Takođe, analiziraćemo i trenutnu situaciju kada je riječ o malim i srednjim preduzećima. U planu nam je da konzorcijum u kome su Agencija, Privredna komora Srpske, Ekonomski institut i univerziteti uvedemo u Mrežu evropskog preduzetništva", zaključio je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije