Analize

Mladi nezadovoljni, ali i nesigurni u vlastite sposobnosti

Mladi nezadovoljni, ali i nesigurni u vlastite sposobnosti
Mladi nezadovoljni, ali i nesigurni u vlastite sposobnosti

BANJALUKA - Većina mladih od 16 do 30 godina u Republici Srpskoj smatra da je njihov položaj na tržištu rada nepovoljan, ali i ne vjeruje da stručnim usavršavanjem, aktivnim traženjem posla i volontiranjem može promijeniti situaciju u kojoj se nalazi.

Rezultati su ovo istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju, koje je krajem prošle godine proveo Centar za razvoj karijere iz Banjaluke na uzorku od 506 studenata i srednjoškolaca iz 30 opština Republike Srpske.

Prema ovom istraživanju, oko 84 odsto mladih smatra da neće imati priliku da stekne radno iskustvo po završetku obrazovanja prvenstveno smatrajući odgovornim vlast, ali i poslodavce koji, kako navode, ne žele dati priliku mladima.

Projekt-asistent u Centru za razvoj karijere Darija Grujić rekla je da je 47 odsto ispitanih izjavilo da i kad bi našli posao ne bi radili za platu manju od 500 KM, dok bi trećina mladih bila spremna da radi uz nadoknadu troškova za hranu i prevoz.

"Istraživanje pokazuje da bi većina mladih, ukoliko bi znala da u narednih pet godina neće naći posao u struci, najradije otišla u inostranstvo", rekla je Grujićeva.

Ona je naglasila da tim ekonomista i psihologa Centra za razvoj karijere, koji je radio istraživanje, preporučuju mladima da posao ne čekaju, nego da svoje vještine kroz formalno i neformalno obrazovanje prilagođavaju potrebama tržišta rada, a obrazovnim institucijama i poslodavcima da uvode programe praksi i karijernog savjetovanja.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Miloš Blagojević rekao je da je nedostatak posla za mlade veliki problem, ali da je jedan od ciljeva i ovog istraživanja da se mladi angažuju na traženju posla.

"Ne treba zaboraviti i praksu i volontiranje, koja je veoma korisna za kasnije zaposlenje. Takođe, mladi uglavnom traže poslove u javnom sektoru a izbjegavaju realni sektor", rekao je Blagojević i dodao da će i Omladinski savjet Republike Srpske u svojim aktivnostima ići ka tome da se položaj mladih na tržištu rada popravi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije