Analize

Mladi zatvaraju tržne centre u SAD

Mladi zatvaraju tržne centre u SAD
Mladi zatvaraju tržne centre u SAD

NJUJORK - Širom SAD se zatvaraju tržni centri, kao posljedica nemogućnosti adekvatnog prilagođavanja cijeni i izboru prodaje elektronskim putem.

Tržni centri su sastavni dio američkog načina života od nastanka potrošačkog društva tokom 50-ih godina prošlog vijeka, ocijenio je magazin "Slejt".

Evropa je takav model prihvatila 20 godina kasnije.

Mladi, koji su nosioci novog životnog stila, doprinijeli su popularnosti šoping molova. Ipak, izgleda da se vremena mijenjaju, jer kupovina elektronskim putem uzima sve više maha i to kod predstavnika nove generacije, potiskujući šoping po tržnim centrama koji se u sve većem broju zatvaraju.

Prema podacima konsultantske kuće "Pajper Džefri", posjeta američke mladeži tržnim centrima je u posljednjih 10 godina opala za 30 odsto.

U prosjeku američki adolescent posjeti 29 puta tržni centar u toku godinu dana, dok je 2007. taj prosjek inosio 38 puta.

U studiji se navodi da restorani sve više zamjenjuju tržne centre kao mjesto okupljanja američkih adolescenata.

Razlog manje posjećenosti mladih Amerikanaca je i opsesija bezbjednošću, naročito poslije terorističkih napada 2001, kao i sve učestalijeg ispoljavanja agresivnog ponašanja u tim prostorima.

U studiji se naglašava da je američka mladež po prvi put otkako se vodi ova vrsta istraživanja trošila više na hranu i društveni život nego na odjeću.

Iako je još rano govoriti o novoj tendenciji, u studiji se iznosi pretpostavka da su mladi zbog krize i i smanjene kupovne moći možda postali manje zavisni od markirane odjeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije