Analize

Mlađen Kovačević: Zapad doveo Beograd u dužničko ropstvo

Mlađen Kovačević: Zapad doveo Beograd u dužničko ropstvo
Mlađen Kovačević: Zapad doveo Beograd u dužničko ropstvo

BEOGRAD - Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da je Srbija uhvaćena u zamku stranih kreditora i da su tom dužničkom ropstvu doprinijele, prvenstveno SAD i međunarodne finansijske institucije, vjerujući da će tako Beograd biti poslušan.

"Ima mnogo faktora koji su doprineli upadanju Srbije u dužničko ropstvo, ali ima osnova i za tvrdnju da je inostranstvo, pre svega SAD i međunarodne finansijske institucije, činile mnogo šta da bi dospela u taj položaj, vjerujući da će tako Srbija biti kooperativna", naveo je Kovačević.

On je podsjetio da je 1978. godine Zbignjev Bžežinski na jednoj međunarodnoj konferenciji sugerisao bankarima iz razvijenih zemalja da pruže tadašnjoj SFR Jugoslaviji što više povoljnih kredita da bi postala visokozadužena zemlja i tako izgubila visok ugled.

Kovačević, koji je član beogradske Akademije ekomonskih nauka, rekao je za "Večernje novosti" da su danas dva najveća problema Srbije ogromna nezaposlenost i dugovi, odnosno vrlo visok stepen zaduženosti same zemlje.

On je naveo da je spoljni dug Srbije krajem avgusta premašio 26 milijardi evra, ali da se to odnosi samo na glavnicu, te naveo da su enormnom rastu spoljnog duga preduzeća i banaka veliki doprinos dale strane banke, odnosno njihove filijale u Srbiji, zbog želje da ostvare visoke profite.

Kovačević je podsjetio da je Stroub Talbot, glavni pregovarač sa Slobodanom Miloševićem, napisao da bombardovanje SR Jugoslavije, odnosno Srbije, nije bilo posljedica onoga što se dešavalao na Kosovu i Metohiji, nego zato što nikako nisu uspjeli da ubijede Miloševića da prihvati liberalni model reformi, koji su prihvatile susjedne zemlje.

On kaže da, prema nekim računicama, svaki građanin Srbije duguje u prosjeku više od 5.143 evra.

Kovačević smatra da će se Srbija morati dodatno zaduživati i da će se njen spoljni dug i dalje povećavati, ali da je bitno da to bude u skladu sa nužnom budućom optimalnom strategijom upravljanja spoljnim dugom i da ta sredstva budu uložena u kapacitete koji će obezbijediti profit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije