Analize

Mljekari povećali proizvodnju, višak nemaju gdje da prodaju

Mljekari povećali proizvodnju, višak nemaju gdje da prodaju
Mljekari povećali proizvodnju, višak nemaju gdje da prodaju

SARAJEVO - Na sjednici Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Bosne i Hercegovine Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, održanoj danas u Sarajevu, razmatrano je aktuelno stanje u oblasti mljekarstva u BiH.

Sublimirajući podatke o otkupu mlijeka na području Bosne i Hercegovine u toku 2014. Grupacija  procjenjuje da su domaće mljekare od domaćih proizvođača mlijeka u toku 2014. otkupile nešto manje od 225 miliona litara mlijeka, što predstavlja povećanje za oko 9,2 % u odnosu na 2013, tj. u količini od 20 miliona litara mlijeka.

Za približno jednak procenat u toku 2014. rasla je i količina prerade u domaćim mljekarama u odnosu na prerađenu količinu mlijeka u 2013. Nažalost, domaće mljekare nisu bile u mogućnosti iznaći i tržište za proizvode nastale iz povećanog obima proizvodnje.

Procjenjuje se da je trenutno u bh. mljekarama na stanju oko 10 miliona litara mlijeka koje predstavlja višak mlijeka u zalihama mljekara, a za koje nemaju rješenje i nisu u mogućnosti riješiti zalihe koje opterećuju poslovanje ovih mljekara. Ako ovome pridodamo činjenicu da od jula 2013. godine bh. mljekare ne mogu izvoziti svoje proizvode na tržište Republike Hrvatske, na kojem su plasirale godišnje više od 40 miliona litara mlijeka, zaključak je predstavnika ovih mljekara da su u toku 2014. bile primorane iznaći rješenje plasmana 50-60 miliona litara mlijeka na tržištu Bosne i Hercegovine i regije CEFTA.

Rezultat ovakvog stanja je da su domaće mljekare ušle u 2015. sa povećanim stanjem zaliha mlijeka za koje nisu u mogućnosti iznaći adekvatno tržište.

"Ako ovoj činjenici pridodamo procjenu da će proizvodnja mlijeka kod domaćih poljoprivrednika rasti i u 2015. želimo na vrijeme upozoriti sve relevantne institucije u Bosni i Hercegovini da nećemo biti u mogućnosti otkupiti cjelokupne količine mlijeka koje budu ponuđene na području Bosne i Hercegovine čime bi bio doveden u pitanje razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini, na kojem intenzivno radimo zajedno sa primarnim poljoprivrednim proizvođačima dugi niz godina", stoji u saopštenju Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini pri Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Kako ne bi došlo do prekida otkupa mlijeka od domaćih poljoprivrednika predstavnici Grupacije zahtjevaju od predstavnika svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini hitno i neizostavno uključenje u rješavanje problema tržišnih viškova mlijeka u Bosni i Hercegovini.

Grupacija zahtijeva:

  1. Odmah pokrenuti zaustavljene aktivnosti na približavanju i implementaciji EU standarda i obezbjeđenje dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržišta zemalja EU u skladu sa zaključcima sa 112. sjednice Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.
  2. Iznalaženje sistemskih i trajnih rješenja za rješavanje problema pri pojavama tržišnih viškova mlijeka.
  3. Izradu jasne i koncizne strategije razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje s akcentom razvoja proizvodnje mlijeka, kao i razvoj sistemskih mjera i aktivnosti na pomoći razvoju mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije