Analize

Mogući bankrot svjetskog diva Glencorea uzdrmao tržište dionica

Mogući bankrot svjetskog diva Glencorea uzdrmao tržište dionica
Mogući bankrot svjetskog diva Glencorea uzdrmao tržište dionica

Jedan od vodećih svjetskih trgovaca robama, anglo-švicarska tvrtka Glencore šokirala je tržište dionica svojom zaduženošću koja je dosegla razmjere bliske bankrotu, navode analitičari Saxo banke. Ulagači na svjetskim berzama podvojeni su u stavovima i dok neki tvrde da se lako može dogoditi novi kolaps sličan onom nakon Lehman Brothersa, dio njih ipak očekuje dug, ali mogući oporavak Glencorea bez velikog uticaja na financijsko tržište i trgovanje robama, pa su čak odlučili kupovati trenutnu izrazito jeftinu dionicu, kao primjerice Citigroup.

Dionica Glencorea pala za 30 posto

Dionica Glencorea pala je naime za oko 30 posto nakon što je specijalizirana financijska kuća Investec objavila jučer upozorenje da je trgovački gigant robama visoko zadužena tvrtka te da, ionako oslabljene, prihode mogu progutati obveze prema kreditorima u situaciji kada su cijene roba na svjetskom tržištu toliko niske.

"Prije samo nekoliko dana nismo vjerovali u bankrot Glencorea jer i dalje očekujemo rast na kineskom tržištu, a ponuda roba se smanjuje. No, Investecov izvještaj da bi dionica Glencorea mogla postati bezvrijedna u slučaju da ne bude pomaka u cijenama roba, pogodila je živac među ulagačima i nastala je opšta rasprodaja", kaže Peter Garnry, rukovodilac strategije za dionice u Saxo Banci.

U Saxo Banci ističu da je razvoj događaja zapravo bio poprilično očekivan jer poslovni model Glencorea nije bio spreman za cijene roba iz posljednjih nekoliko kvartala, a restrukturiranje koje su proveli vjerojatno će morati ići u drugi krug, ako tržište roba ostane nepromijenjeno.

Tržište roba već dulže vrijeme u padu; Shell odustao od istraživanja nafte na Arktiku

'Commodity' tržište već duže vrijeme ima silaznu putanju u potražnji i istovremeni rast u ponudi, a s pretpostavkom laganog oporavka cijena tokom 2016., analitičari su počeli proučavati razine zaduženosti Glencorea jer ono guta prihoda i vrijednost dionice. O cijeni nafte naveliko se piše, a tako je i dionica Glencorea počela padati oko trećeg kvartala 2014. godine. Bakar je također roba koja ima veliki uticaj na Glencore, a cijena i te robe pala je za trećinu od jeseni prošle godine.

Glencore nije jedina tvrtka s poslovanjem na 'commodity' tržištu, koja je trenutno na naslovnicama – Shell je isto tako objavio da odustaje od istraživanja naftnog polja na Arktiku, što je bio neočekivan potez s obzirom na komunikaciju iz te tvrtke tijekom ljeta.

Padajući trend dionica Glencorea pogodila i druge tvrtke, pa je rudarski gigant BHP Billington zabilježio najveći pad vrijednosti dionice u šest godina, dionice tvrtki China Petroleum i ChinaPac niže su za sedam posto čime su srušeni i brojni dionički indeksi od Europe, preko Kine i Japana do Australije, poručuju iz Saxo Banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije