Analize

Monopol hrvatskog "Agrokora" u Srbiji

Monopol hrvatskog "Agrokora" u Srbiji
Monopol hrvatskog "Agrokora" u Srbiji

BEOGRAD - Unija poslodavaca Srbije /UPS/ saopštila je danas da spajanje trgovinskih lanaca "Idea" i "Merkatora", koji su oba u vlasništvu hrvatskog "Agrokora", potencijalno donosi ozbiljne probleme privredi Srbije.

Ističući da bi spajanje trebalo da ispita Komisija za zaštitu konkurencije, u UPS-u navode da spajanje ta dva trgovinska lanca znači "preuzimanje bitnog dijela resursa od 7,5 miliona stanovnika i maloprodajno tržište vrijedno oko 3,5 milijardi evra na godišnjem nivou".

"Stvaranje trgovačkog lanca, koji već u startu zauzima nešto manje od 30 odsto tržišnog potencijala, ne može ostati bez uticaja na srpski agrar", smatra UPS.

U UPS-u navode da je takva vrsta integracije uvijek propraćena dodatnim pritiskom na dobavljače i upozoravaju da se "kao prva posledica može očekivati zahtev dobavljačima za dodatnih četiri odsto boniteta, što znači 40 miliona evra manje kod proizvođača".

Hrvatski koncern "Agrokor" postao je većinski vlasnik slovenačkog maloprodajnog lanca "Merkator" krajem juna.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je krajem 2013. godine tu kupovinu u Srbiji, ali uz uslov da "Agrokor" proda 21 prodavnicu "Idee" u 15 mjesta u Srbiji.

"Agrokor" je najveća privatna kompanija u Hrvatskoj, a u njenom vlasništvu su, između ostalih, srpske kompanije "Frikom" i "Dijamant", Kikindski mlin i maloprodajni lanac u Srbiji "Idea", kao i kompanije "Solana Pag", "Sarajevski kiseljak", Podrum Mladina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije