Analize

NEZAVISNE OTKRIVAJU: Lož-ulje "sprži" 40 miliona KM budžeta

NEZAVISNE OTKRIVAJU: Lož-ulje "sprži" 40 miliona KM budžeta
NEZAVISNE OTKRIVAJU: Lož-ulje "sprži" 40 miliona KM budžeta

BANJALUKA - Na benzinskim pumpama u RS godišnje se u prosjeku proda oko 160 miliona litara lož-ulja, od čega većina završi u rezervoarima motornih vozila i raznih mašina, čime RS biva zakinuta za višemilionske iznose, saznaju "Nezavisne".

Naime, u cijenu lož-ulja, čije je točenje u vozila zakonom zabranjeno, nije ukalkulisana akciza za autoputeve od 0,15 KM i za puteve 0,10 KM, a imajući u vidu da većina prodatog lož-ulja na pumpama završi u rezervoarima vozila, lako se dolazi do računice da država, odnosno dva javna preduzeća, gube blizu 40 miliona maraka godišnje.

Međutim, sve ovo i nije iznenađujuće imajući u vidu da zakon koji reguliše ovu oblast nije precizno definisan, i otvara prostor za brojne manipulacije.

Da je to tako svjesni su i u Inspektoratu RS, u kojem kažu da su im praktično "vezane ruke", jer je prema zakonskim rješenjima teško dokazati točenje i upotrebu lož-ulja u motornim vozilima i mašinama. Kažu da treba preciznije definisati ovu oblast, što su već i najavili iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

U Inspektoratu RS kazali su da je pitanje prodaje i prometa lož-ulja definisano Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva i Uputstvom o načinu sprovođenja te odluke, koje je usvojio Savjet ministara BiH.

Međutim, navode da u toj odluci postoje određene nedorečenosti po pitanju nadležnosti, inspekcijskog nadzora, kaznenih odredaba i drugo.

"Odlukom je definisano da se u slučajevima u kojima se utvrdi upotreba lož-ulja u motornim vozilima, za fizička lica kao obavezna mjera, uvodi oduzimanje motornog vozila do konačnog utvrđivanja odgovornosti, ali nisu definisani rokovi oduzimanja, postupanje s oduzetim vozilom, čuvanje vozila i slično", naveli su iz Inspektorata RS.

Takođe, prema ovoj odluci ukoliko se utvrdi da se na benzinskim pumpama, suprotno odredbama važećih entitetskih propisa vrši prodaja ulja za loženje ekstra lakog, pored pokretanja krivičnog postupka, kao kaznena mjera uvodi se zatvaranje benzinske pumpe, ali takođe nisu definisani rokovi.

"Točenje i upotrebu lož-ulja u motornim vozilima i radnim mašinama sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem teško je dokazati u inspekcijskim kontrolama. U pravilu, subjekti kontrole u momentu inspekcijske kontrole, u prisustvu inspektora, ne čine prekršaje u vidu točenja lož-ulja u motorna vozila", rekli su iz Inspektorata RS. Oni su naglasili da je ovu oblast potrebno preciznije pravno regulisati, te propisati novčane kazne i za lica koja voze automobile i mehanizaciju na lož-ulje.

Pored toga, iz Ministarstva trgovine i turizma RS ističu da na osnovu postojećih zakonskih i podzakonskih akata, koje je donijelo Ministarstvo trgovine i turizma, nije dozvoljeno utakanje lož-ulja u rezervoare vozila i radnih mašina na motorni pogon.

"Planiranim izmjenama i dopunama Zakona o trgovini Ministarstvo će dodatno urediti navedenu oblast, kako bi se onemogućilo korištenje lož-ulja suprotno njegovoj namjeni", rekli su iz ovog ministarstva.

Milovan Bajić, direktor "Krajinapetrola" Banjaluka, rekao je da ima više modela da se ova oblast uredi i da to u svakom slučaju treba uraditi, ističući da je višestruki interes države da do toga dođe. On je mišljenja da treba zabraniti prodaju lož-ulja na pumpama.

"Postoji model poput onog u Srbiji, a to je da se izjednače sve dažbine, i na lož-ulje kao i na dizel gorivo, a onda onaj ko ima dokaz gdje je odvezeno to lož-ulje ima pravo na povrat sredstava i na taj način bi se spriječila ova pojava", rekao je Bajić, dodajući da "Krajinapetrol" ne prometuje lož-ulje. Kako je kazao, zbog prodaje lož-ulja koje završava u rezervoarima motornih vozila i mašina, obesmišljavaju se i trud i napori Vlade RS koja regresira dizel gorivo za poljoprivrednike, jer je tim poljoprivrednicima jeftinije u traktore sipati lož-ulje.

Iz "Nestro petrola", koji je lider u BiH za promet nafte i naftnih derivata, kazali su da je zabranjeno točenje lož-ulja na prodajnom mjestu u rezervoare, te da veliki broj konkurenata ne poštuje zakon i direktno čini štetu tržištu, jer je cijena u ovom slučaju primamljiva za kupce.

"Na ovaj način konkurenti koji prodaju lož-ulje kao pogonsko gorivo za motorna vozila, štete budžetu države, što je apsurd. Ekološki aspekt da ne spominjemo", rekli su oni. Naglašavaju da se veliki naftni distibuteri, kakav je "Nestro petrol", pridržavaju zakonskih regulativa. Prema njihovim riječima, potrošnja lož-ulja na tržištu je nesrazmjerno velika, ako se uzme u obzir da ga mali broj domaćinstava ili privrednih subjekata koristi kao energent za grijanje ili proces proizvodnje.

Ističu da se efikasan i transparentan način prodaje lož-ulja bazira na nekoliko osnova, a to je da se potpuno zabrani prodaja na benzinskim pumpama i reguliše zakonom prodajno mjesto isporukama cisternama do krajnjeg korisnika, sa skladišta ili rafinerije, da se uvedu posebne takse (kao takse za puteve i autoputeve na derivate dizel/benzin) u ekvivalentu trenutnih, te omogući povrat tih taksi krajnjem korisniku ukoliko on dokaže da je kupljenu količinu iskoristio za potrebe grijanja ili proizodnju.

"Potrebno je izvršiti tzv. markiranje (označavanje porijekla lož-ulja) i kontrolu od strane inspekcijskih tijela ili pripadnika MUP-a rezervoara automobila i drugog vozila u toku redovnih kontrola na cestama, sa uzorkovanjem, te propisnim sankcijama", kazali su iz "Nestro petrola".

Duško Gojić, direktor JP "Putevi RS", rekao je da nije upoznat s količinama lož-ulja koja završi u rezervoarima motornih vozila i mašina, ali da je, ukoliko je tačan podatak od 160 miliona litara godišnje u najmanju ruku strašan. Kako je naveo, tu se radi o direktnom zakidanju budžeta RS, te dijela sredstava koji pripada i JP "Putevi RS".

"Jednostavno, moraju se povećati kontrole", rekao je Gojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije