Analize

NEZAVISNE OTKRIVAJU: Za mjesec zaradio 76.444 KM

NEZAVISNE OTKRIVAJU: Za mjesec zaradio 76.444 KM
NEZAVISNE OTKRIVAJU: Za mjesec zaradio 76.444 KM

BANJALUKA - Kako da isfinansiraju sindikalnu potrošačku korpu, koja u RS košta 1.830, s obzirom na to da je prosječna plata od nje "tanja" čak za hiljadu KM, neke radnike uopšte ne sekira, jer se na njihove tekuće račune mjesečno sliva i po nekoliko desetina hiljada maraka!

Vrtoglavih 76.444,71 KM bila je "teška" junska plata jednog radnika zaposlenog u Banjaluci, u djelatnosti finansijsko poslovanje, čime je on ubjedljivi rekorder, i to ne samo u tom mjesecu, već daleko "bježi" i onima koji su najviše zarađivali u maju i julu.

Na spisku 15 najvećih zarada u RS za maj, jun i jul, koji, dakle, obuhvata ukupno 45 radnika, vidljivo je da je, od toga, čak 38 "najmasnijih" ličnih dohodaka zarađeno u Banjaluci.

Preostalih sedam stečeno je u Gradišci (9.228,39), Tesliću (7.081), Kozarskoj Dubici (5.885,70), Doboju (5.834), te tri u Bijeljini (14.846,44, 13.401,02, te 8.163,34 KM)

Sve su to podaci Poreske uprave RS, i prema njima, najviše onih koji zarađuju najveće plate radi upravo u oblasti finansijskog poslovanja.

Neke od oblasti u kojim su pojedini radnici takođe dobro zarađivali su i aktivnosti u vezi sa nekretninama, iznajmljivanje i poslovne aktivnosti, prerađivačka industrija, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, građevinarstvo i tako dalje.

Poslodavci kažu da plata, ma kolika je, nije previsoka - ako je zarađena.

"Kod nas nije lako imati tako visoka primanja, ali, iskreno, to je nešto što je sasvim normalno u normalnom svijetu. Nemojmo se bojati onih koji puno zarađuju, naravno, ako je to u skladu sa legalnim zakonskim propisima. Kamo puste sreće da je takvih više", kazao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Prema njegovim riječima, za poslodavce je najskuplji loš radnik.

"I 100 maraka je previše ako nije zarađeno", poručio je Škrebić.

Sa druge strane, Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS, to što je neko uspio da za mjesec stekne više od 76.000 maraka kvalifikuje kao "grešku u sistemu raspodjele".

"To je greška u sistemu raspodjele, jer smo mi pustili da radi ko šta hoće. To je stvarno sramota", poručio je Belenzada.

Dodao je da nije u redu da, u ovakvoj situaciji, postoje i ovakvi podaci.

"Kako je moguće da neko u privredi koja je posrnula može imati toliki profit", pita Belenzada.

A, ekstremno visoke plate za većinu građana su pusti san. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plata u julu iznosila je 834 marke.

"Najviša prosječna neto plata u julu bila je u području finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.263 KM, a najniža u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (520 KM)", naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ali, vratimo se mjesec unazad, odnosno u jun, kada su rekorderu isplaćene 76.444 marke, a tada je prosječna plata u RS iznosila 843 marke. Prostom računicom: srećnik je zaradio - tačno 90 plata "običnih smrtnika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije