Analize

Na neplavljenim oranicama rekordan prinos kukuruza

Na neplavljenim oranicama rekordan prinos kukuruza
Na neplavljenim oranicama rekordan prinos kukuruza

BIJELJINA - Poljoprivrednici Semberije ove godine imaju rekordan rod od 9 do 13 tona kukuruza po hektaru na polovini oranica u regiji koje nisu uništene poplavama u maju, rekao je danas na konferenciji za novinare Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije /APUS/ proizvođač Radenko Ćuskić.

On je naveo da je višegodišnji prosječan prinos kukuruza u Semberiji između 7 i 9 tona po hektaru, a ovogodišnji kukuruz je i izuzetno dobrog kvaliteta.

Poljoprivredni proizvođači su rekli novinarima da je svijetla tačka ove godine i dobar rod soje od 3,3 do 4 tone po hektaru, što je povećanje u odnosu na višegodišnji prosječan prinos od 2,7 do 3 tone soje po hektaru.

Dobar rod kukuruza i soje obezbijediće niže cijene hrane za stočnu proizvodnju i smanjenje uvoza tih proizvoda, ističu iz APUS-a.

Poljoprivrednici Semberije uputili su apel republičkoj i gradskoj vlasti da im pomognu u sjetvi pšenice koja je ove godine znatno skuplja i zbog zemljišta oštećenog u poplavi.

Predsjednik Udruženja povrtara Mladen Savić ukazao je na probleme u ovoj poljoprivrednoj proizvodnji gdje je zbog loših klimatskih uslova rod i kvalitet povrća lošiji od prosječnog za 30 do 50 odsto, a njegova cijena je u odnosu na prošlu godinu veća i do 80 odsto.

"Zbog toga je došlo do problema u snabdijevanju prerađivača voća i povrća domaćim sirovinama, jer su proizvođačima ponudili fiksnu cijenu i nisu htjeli da prate tržišna kretanja cijena koja su bila izražena ove godine", rekao je Savić.

Predstavnici APUS-a smatraju da, radi očuvanja agrara, izdvajanja Republike za ovu oblast treba podići na 100 miliona KM, a izdvajanja grada Bijeljine na najmanje 5 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije