Analize

Na spisku biroa svaki dan 65 novih imena

Na spisku biroa svaki dan 65 novih imena
Na spisku biroa svaki dan 65 novih imena

BANJALUKA, SARAJEVO - Broj nezaposlenih u BiH tokom prošlog mjeseca povećan je za 2.007 osoba, na ukupno 553.481, saopšteno je danas iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Iz toga proizilazi da su zavodi i službe za zapošljavanje svakog dana evidentirali u prosjeku 65 novih građana koji traže posao.

"U BiH je, zaključno sa 31. decembrom 2013, bilo prijavljeno 553.481 nezaposleno lice, što u odnosu na 30. novembar predstavlja povećanje za 0,36 odsto", saopštio je Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

U udruženjima nezaposlenih ogorčeni su zbog ove pesimistične statistike. Slavko Čamber, predsjednik Udruženja nezaposlenih Banjaluka, kaže da je evidentno da firme sve češće bivaju zatvorene.

"Očito je da kriza raste i ekonomija propada. Sve ostalo je zamazivanje očiju. Ko dosad nije vidio svojim očima, sada oko nas vidi zatvorene radnje", ističe Čamber.

Nisu optimistični ni sindikalni predstavnici.

Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, smatra da su brojni radnici upravo iz ove oblasti tokom prošlog mjeseca ostali bez radnih mjesta.

Objašnjava da je prošla sezona građevinskih radova, a samim tim i potreba za određenim brojem radnika.

"U to se možemo uvjeriti u razgovoru sa prijateljima, poznanicima, rodbinom. Veliki broj ljudi iz građevinskog sektora tokom zimskih mjeseci ostaje bez posla", naglasila je Vrabičićeva, ističući da je radnicima potreban posao tokom cijele godine, ali da mnogi od njih bivaju zaposleni samo tokom sezone.

Ipak, u nekim segmentima, kada je riječ o broju radnih mjesta, ima pozitivnih pomaka.

"Što se tiče tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije u RS može se reći da ona bilježi porast broja zaposlenih u posljednjih četiri-pet godina, imajući u vidu da je ranije naglo došlo do opuštanja, nakon loše sprovedene privatizacije bivših državnih preduzeća", pojašnjava Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS.

Prema njegovim riječima, danas u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji u RS radi oko 9.500 radnika.

"Međutim, u ovom sektoru u RS su odmah poslije rata radile čak oko 23.000 radnika", kazao je Ružičić, koji je i član Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje RS, u ime Saveza sindikata RS.

Sudeći prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, najteže je pronaći posao ako spadate u red onih koji imaju treći stepen obrazovanja - kvalifikovani radnici, te ako ste nekvalifikovani.

"Stopa registrovane nezaposlenosti za novembar 2013. godine iznosila je 44,5 odsto i u odnosu na oktobar 2013. bila je manja za 0,2 poena", saopštili su iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije