Analize

Najbogatiji Švajcarci sve bogatiji

Najbogatiji Švajcarci sve bogatiji
Najbogatiji Švajcarci sve bogatiji

BERN - Slab privredni rast i turbulencije na berzama nisu sprečili najbogatije Švajcarce da se ove godine dodatano obogate, pokazuje izvještaj švajcarskog magazina Bilan.

U svojoj godišnjoj analizi bogatstva 300 najbogatijih Švajcaraca, magazin navodi da je taj ekskluzivni klub, čiji je član i muzička legenda Tina Tarner, uvećao ukupno bogatstvo za šest milijardi švajcarskih franaka (5,5 milijardi evra) na rekordnih 595 milijardi franaka, prenosi agencija Frans pres.

Na vrhu liste se 14-u godinu zaredom nalazi porodica osnivača Ikee, Ingvara Kamprada, koja je ove godine bila "teška" između 44 i 45 milijardi franaka, dvije milijarde više u odnosu na 2014.

Iako se Kamprad (89) vratio u domovinu Švedsku 2013, njegova dva sina koja su na čelu kompanije i dalje žive u Švajcarskoj, čiji su državljani.

Na drugom mjestu je švajcarsko-brazilski magnat iz prehrambenog sektora Horhe Leman, koji je u 2015. uvećao svoje bogatstvo za tri milijarde franaka na 28 do 29 milijardi. Njegova kompanija 3G Kapital pod svojim kišobranom ima brendove kao što su "badvajzer" i "stela artoa" i firme Burger King i "Hajnc".

Bogatstvo izvršnog direktora rudarskog giganta Glenkora, Ivana Glazenberga, smanjeno je za 3,5 milijardi franaka u proteklih 12 mjeseci, u svijetlu problema u kojima se njegova firma našla zbog globalnog kolapsa cijena sirovina. Njegovo bogatstvo sada iznosi "svega" dvije milijarde franaka, navodi Bilan, koji listu najbogatijih sastavlja od 1988.

Prethodna 2014. godina je za švajcarske milionere i milijardere bila znatno bolja od ove, budući da je njihovo bogatstvo tada uvećano za čak 25 milijardi franaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije