Analize

Najbolja nedjelja za evropske berze od 2011.

Najbolja nedjelja za evropske berze od 2011.
Najbolja nedjelja za evropske berze od 2011.

LONDON/NJUJORK - Evropske akcije su danas porasle nakon što je Evropska centralna banka (ECB) saopštila da je pokrenula program kvantitativnog labavljenja (QE) koji će rezultirati štampanjem novčanica radi kupovine državnih obveznica zemalja evrozone u vrijednosti od 60 milijardi evra mjesečno od marta ove do septembra naredne godine.

Na berzama Starog kontinenta je ove nedjelje evidentiran najveći rast u više od tri godine, budući da su investitori pozdravili potez ECB, koji bi inflaciju u evrozoni trebalo da vrati u željene granice, prenosi Rojters.

Plan kupovine obveznica podstakao je rast dionica grčke berze, čiji je glavni indeks napredovao 6,1 odsto, dok su indeksi Atika banke, Nacionalne banke Grčke i Pireus banke porasli od osam do 14 odsto.

Ljevičarska partija Siriza koja se protivi daljoj budžetskoj štednji vodi u anketama uoči izbora u Grčkoj, ali trgovci vjeruju da će ta stranka, ako pobjedi na izborima, uspjeti da postigne kompromis sa međunarodnim kreditorima Grčke.

Evropski berzanski indeks FTSE 300 porastao je 1,8 odsto na 1.479,51 poen, što je njegov najviši nivo u posljednjih sedam godina. Indeks je ove nedjelje ojačao 5,1 odsto, najviše od decembra 2011.

Na korporativnom polju, akcije BMW-a porasle su 4,9 odsto na rekordni maksimum, Pežo Sitroena dva odsto, a Adidasa 3,9 odsto.

Evro je na valutnoj berzi oslabio na minimalnih 1,1113 sa 1,40 dolara, koliko je vredio u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije