Analize

Najniži izvoz škotskog viskija od 1998.

Najniži izvoz škotskog viskija od 1998.
Najniži izvoz škotskog viskija od 1998.

GLAZGOV - Zbog visokog kursa britanske funte i slabljenja potražnje na ključnim tržištima, kao što su SAD i Kina, izvoz škotskog viskija je pao u prvom polugodištu čak 11 odsto i iznosio je 1,99 milijardi funti.

To je najveći pad od 1998, što je izazvalo zabrinutost u Škotskoj, jer izvoz viskija čini 85 odsto ukupnog izvoza hrane i pića, prenosi portal Seebiz.

To je izazvalo zabrinutost u Škotskoj prvenstveno u vezi dugoročnih izgleda te industrije.

Očekujući rast potražnje u svijetu, najveći proizvođači, kao što su "Diageo" i "Pernod Ricard", posljednjih godina su uložili oko dvije milijarde funti u povećanje proizvodnih kapaciteta, pokazuju podaci udruženja "Scotch Whiskey Associaton" (SWA).

"Poslednji podaci pokazuju nam da se uspjeh škotskog viskija ne može uzimati zdravo za gotovo. Treba nam podrška vlade da bi se uklonile trgovinske prepreke i omogućio pristup inostranim tržištima", kaže Dejvid Frost, izvršni direktor SWA.

On smatra da je uzrok pada izvoza škotskog viskija pad potražnje u nekoliko regiona, prije svega u Kini, zbog politike tamošnje vlade koja je uvela ograničenja u potrošnji novca poreskih obveznika na luksuzne proizvode.

Oštro je pao i izvoz u Singapur, glavnu tačku distribucije škotskog viskija u ostale zemlje Azije, zbog slabljenja tamošnje privrede.

Pala je i prodaja u SAD-u, najvećem tržištu, i to 16 odsto na godišnjem nivou.

Frost je, ipak, uvjeren da dugoročna perspektiva proizvodnje škotskog viskija nije ugrožena i očekuje da će prodaja tog pića dugoročno porasti, jer će se tržište stabilizovati, dok će se otvoriti nova, kao u afričkim zemljama sa rastućom privredom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije