Analize

Najtraženiji srednjoškolski profesori

Najtraženiji srednjoškolski profesori
Najtraženiji srednjoškolski profesori

ZAGREB - Do kraja avgusta 2014. na hrvatskom portalu MojPosao objavljeno je 295 oglasa u kategoriji Obrazovanje i nauka, što je 13 odsto više nego prošle godine u isto vrijeme.

Najtraženija zanimanja bila su srednjoškolski profesor, učitelj u osnovnoj školi i nastavnik stranog jezika.  Poslodavci su u oglasima, iz ove kategorije, od kandidata najviše tražili visoku (73 odsto) i višu stručnu spremu (25 posto), preneo je Tportal.

Poznavanje stranih jezika zahtjevalo se u 24 odsto oglasa, a najzastupljeniji je bio engleski koji se tražio u 45 odsto slučajeva. Većina poslodavaca nudila je ugovor na neodređeno (54 odsto), dok je njih 35 odsto nudilo ugovor na određeno radno vrijeme.

Prethodno radno iskustvo nije se tražilo u 70 odsto oglasa, dok je u 30 odsto oglasa traženo  radno iskustvo u trajanju od tri godine.

Prema podacima servisa MojaPlata, prosječna mjesečna plata profesora u  osnovnim školama u avgustu je iznosila 5.348 kuna (702 evra), što je 0,34 odsto manje od prosječne plate u Hrvatskoj.

Srednjoškolski profesori prosječno su primili 5.231 kunu (686 evra), ili 3,0 odsto manje od prosjeka.

Univerzitetski profesori imali su 73 odsto veću prosječnu mesečnu platu od državnog prosjeka i ona je iznosila 9.263 kune (1.216 evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije