Analize

Najviše investicija u telekomunikacije

Najviše investicija u telekomunikacije
Najviše investicija u telekomunikacije

BANJALUKA - Više od polovine ukupnih stranih ulaganja u Republiku Srpsku posljednjih godina predstavljaju ulaganja iz Srbije, gdje dominira investicija u telekomunikacije, rečeno je Srni u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske.

Na drugom mjestu su ulaganja iz Rusije, na trećem Slovenija sa više investicionih projekata u oblasti metalne industrije, bankarstva i trgovine, a potom slijede Austrija, koja uglavnom ulaže u bankarstvo, i Velika Britanija.

Najveći potencijali za privlačenje stranih investicija su u sektorima u kojima Republika Srpska ima komparativne prednosti, a koji se poklapaju i sa dinamikom regionalne tražnje, kao što su prerada hrane, tekstilni sektor i drvoprerađivački sektor, te metaloprerađivački sektor, sektor turizma i energetike.

Podaci za period od 2011. godine do 30. septembra 2013. godine pokazuju da se najviše ulagalo u djelatnosti vađenja ruda i kamena, u iznosu od 95,7 miliona KM, a zatim u trgovinu sa 62,6 miliona KM.

U telekomunikacije je u periodu od 2006. do sredine 2010. godine uloženo 1,27 milijardi KM ili 50,34 odsto, što se uglavnom odnosilo na privatizaciju. U industriju je uloženo 807 miliona KM, ili 31,75 odsto, a ulaganja u sektor trgovine iznose 222,9 miliona ili 8,77 odsto.

U bankarski sektor uloženo je 176,7 miliona KM ili 6,95 odsto, a zatim slijede usluge sa 16,4 miliona ili 0,65 odsto.

Ukupna strana ulaganja u Republiku Srpsku od 2006. do 2012. godine iznose 3,48 milijardi KM i za 238,3 odsto su veća u odnosu na period 1994-2005. godine, u kojem su ukupna strana ulaganja iznosila 1,46 milijardi KM.

Iz Ministarstva ističu da su za Republiku Srpsku najbolja strana ulaganja koja dovode do povećanja zaposlenosti, prelijevanja znanja i savremenih tehnologija, odnosno strana ulaganja koja doprinose privrednom razvoju Srpske.

"Vlada je u julu usvojila Studiju o podsticanju stranih ulaganja u Republiku Srpsku 2014-2017. godine na bazi koje će u narednom peridu biti izrađen akcioni plan kojim će biti definisane konkretne mjere i aktivnosti za provođenje Studije. Biće nastavljene aktivnosti i na unapređenju poslovnog okruženja, na sistemskom jačanju kapaciteta lokalnih i republičkih institucija u procesu privlačenja stranih direktnih investicija, na konkretizaciji investicione ponude Srpske i drugim aktivnostima", napominju u Ministarstvu.

Iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju podsjećaju da je u proteklom periodu urađena reforma registracije poslovanja, koja je skratila vrijeme neophodno za pokretanje poslovanja sa 23 na tri dana, kao i broj potrebnih procedura i troškova.

Osnovan je i Savjet za strane investitore Republike Srpske čiji je zadatak da analizira poslovno okruženje i predlaže mjere za njegovo unapređenje, a realizovano je i niz aktivnosti kroz projekat poboljšanja poslovnog okruženja koji se realizuje u saradnji Međunarodnom finansijskom koroporacijom, a koji pokriva oblasti regulatorne reforme, poljoprivrede i politike promocije investicija u Srpskoj.

Ministarstvo je u prethodnom periodu pokrenulo i regionalni projekat sertifikacije opština sa pozitivnim poslovnim okruženjem kako bi se obezbijedila održivost, nastavak i kvalitet standarda za provođenje procesa sertifikovanja u regiji, formirana je lokalna i regionalna mreža za nastavak projekta i u drugim lokalnim zajednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije