Analize

Ne pada im na pamet da "srežu" cijene

Ne pada im na pamet da "srežu" cijene
Ne pada im na pamet da "srežu" cijene

SARAJEVO, BANJALUKA - Uprkos rekordnom pojeftinjenju goriva u BiH, prevoznici, taksisti, kao ni trgovci, koji su uporedo sa poskupljenjima naftnih derivata "podebljavali" svoje cjenovnike, sada nisu raspoloženi da ih vrate na raniji nivo.

Posebno neraspoloženje prema pojeftinjenju pokazali su prevoznici, na čije cijene usluga naftni derivati imaju direktan uticaj, i koji bi, po logici, prvi trebalo da izvrše korekcije i obraduju potrošače.

Za primjer smo uzeli cijenu mjesečne karte prevoznika "Prevoz Golub" za relaciju Zabrđe - Kotor Varoš, koja je prije 15 godina, kada je cijena goriva bila ista kao danas, koštala 19 KM i do danas je "skočila" na čak 35 KM.

Kada smo kontaktirali to preduzeće, saopšteno nam je da, s obzirom na to da će ovo pojefinjenje goriva biti kratkog daha, vjerovatno neće doći do pojeftinjenja karata.

"Ne mogu reći da li će doći do pojeftinjenja ukoliko se zadrži ovaj trend pojeftinjenja goriva. To bi trebalo razmotriti, ali sve pretpostavke govore da će ovo biti kratkog daha", kažu u preduzeću "Prevoz Golub".

Enver Suljagić, član UO Taksi udruženja FBiH, potvrdio je da ni taksisti ne razmišljaju o "rezanju" cjenovnika svojih usluga.

"Trenutno mi ne razmišljamo da snizimo cijene, jer su one već takve da ni sada nisu ekonomski opravdane. Imate taksista koji odustaju od tog posla, koji je samo za preživljavanje", poručuje Suljagić.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka, rekao je da mali trgovci nemaju mogućnost da snize cijene i da to ne zavisi od njih.

"Mi zavisimo od uvoznika i proizvođača. Ukoliko oni snize cijene, mi ćemo to direktno pratiti, jer je i nama u cilju da imamo jeftiniju robu, s obzirom na to da zbog ogromnog broja tržnih centara imamo vrlo mali promet", kazao je Marjanović.

Murisa Marić, direktor Udruženja građana "Don" iz Prijedora, kazala je da bi prvenstveno trebalo da pojeftini prevoz, i to bar 40 odsto.

"Ako je cijena goriva sada ista kao i prije 15 godina, cijena karata može biti niža između 30 i 40 odsto, obavezno. Gradske mjesečne karte bi trebalo da koštaju oko 20 KM i to je neka normalna i prihvatljiva cijena", ocijenila je Marićeva.

Ona je navela da se očekuje da pojeftine sve stvari koje imaju veze sa gorivom, a posebno hrana.

"Znamo da će se prevoznici i trgovci teško odreći profita i sniziti cijene. Zato je ovo pravo vrijeme da se u to uključe vlasti i tako pokažu da su na strani građana", kazala je Marićeva.

Mesud Lakota, dugogodišnji borac za prava potrošača iz Sarajeva, kaže da su potrošači zakinuti, jer je pojeftinjenje goriva trebalo da utiče i na "rezanje" cijena robe i usluga.

"Vi sada imate situaciju da su cijene nekih prehrambenih namirnica u državama EU duplo niže nego kod nas. Red je da cijene kod nas budu realne, jer je gotivo znatno pojeftinilo", kazao je Lakota.

Sa druge strane, iz Ministarstva trgovine i turizma RS podsjećaju da je način formiranja cijena slobodan, te trgovci cijene formiraju u skladu sa svojom poslovnom politikom i konkurencijom koja to dozvoljava.

Na snazi je, dodaju u tom ministarstvu, uredba kojom su ograničene marže na osnovne životne namirnice, i to na osam odsto u trgovinama na veliko, odnosno 10 procenata u trgovinama na malo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije