Analize

"Nedodirljivi" američki utajivači poreza

"Nedodirljivi" američki utajivači poreza
"Nedodirljivi" američki utajivači poreza

NJUJORK - Američko pravosuđe ostaje nemoćno pred najvećim utajivačima poreza, jer procesi koji se godinama vodi protiv njih koštaju državu na milione dolara.

Prema podacima američkih organa poreske uprave, vrijednost nenaplaćenih dugova američkih utajivača poreza dostiže 97 milijardi dolara, prenio je Vol Strit Džornal.

Među najpoznatijim utajivačima poreza koji do dan danas nisu isplatili dug državi je i Džordan Belfort, autor autobiografskog romana "Vuk sa Vol Strita" koju je ekranizovao Martin Skorseze.

Džordan Belfort,  koji je sa 26 godina postao multimilioner zarađujući na hiljade dolara u minuti, sa 36 godina završio je u zatvoru dugujući oštećenim klijentima 110 miliona dolara.

Belfort koji je osuđen još 2003. do danas je platio tek deset odsto svojih dugova.

Milioner Pol Bilzerijan, nemilosrdni preduzetnik i vijetnamski veteran  koji je 1988. prvi put zatvoren zbog utaje poreza, koji je trebalo da plati 62 miliona dolara kazne, do sada je isplatio tek 3,7 miliona dolara, odlažući tako isplatu 95 odsto duga Američkoj komisiji za berzanske transakcije.

Ova institucija nedavno je izjavila da ne očekuje više isplatu Bilzerijanovog duga jer je u proteklih 25 godina potrošila osam miliona dolara na ovaj spor.

U interviju za Vol Strit Bilzerije je na pitanje novinara kako uspjeva da izbegne plaćenje nagomilanih dugova on je kratko objasnio: "Ne mislite valjde da sam toliko glup da otvaram bankovne račune na moje ime".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije