Analize

Neočekivana recesija u trećem kvartalu

Neočekivana recesija u trećem kvartalu
Neočekivana recesija u trećem kvartalu

TOKIO - Japanska ekonomija neočekivano je ušla u recesiju u trećem kvartalu, zbog čega bi premijer Šinzo Abe mogao da odustane od nepopularnog povećanja PDV-a i raspiše prijevremene izbore, dvije godine prije isteka svog mandata.

Japanska privreda je u trećem tromjesečju oslabila za 0,4 odsto, poslije pada za 1,9 odsto u periodu od aprila do juna. Ekonomisti su u trećem kvartalu očekivali rast za 0,5 odsto.

Povratak u recesiju desio se skoro dvije godine nakon što se Abe vratio na vlast sa obećanjem da će obnoviti ekonomski rast primjenom velikih monetarnih stimulansa, povećanjem javne potrošnje i reformama.

Treća najveća ekonomija u svijetu će, prema prognozama, u narednom periodu ostvariti rast, ali su potrošnja i izvoz u ovom trenutku slabi, što otežava situaciju u kojoj se nalaze kompanije sa velikim zalihama robe.

Abe je rekao da će imati u vidu ekonomske podatke kada bude donosio odluku o prijedlogu za povećanje PDV-a na deset odsto u oktobru sljedeće godine, u okviru plana za smanjenje velikog javnog duga, najvećeg među razvijenim zemljama.

Mediji prenose da bi Abe mogao da objavi odluku o odlaganju povećanja poreza za 18 mjeseci, kao i da raspiše izbore za donji dom parlamenta. Poslanici vladajuće stranke očekuju da će glasanje biti održano 14. decembra.

Jedan Abeov savjetnik rekao je da je ekonomski pad "šokantan" i pozvao vladu da preduzme korake i pruži podršku ekonomiji.

"Ovo apsolutno nije situacija u kojoj treba da diskutujemo o povećanju PDV-a", rekao je Ecuro Honda, profesor na Univerzitetu Šizuka i jedan od arhitekata Abeove ekonomske politike. 

Ministar ekonomije Akira Amari izjavio je da će neka vrsta stimulansa uslijediti i dodao da će biti teško sastaviti naročito veliki paket zbog potrebe da se očuva fiskalna disciplina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije