Analize

Neočekivani rast hrvatske industrije treći mjesec zaredom

 Neočekivani rast hrvatske industrije treći mjesec zaredom
Neočekivani rast hrvatske industrije treći mjesec zaredom

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u martu porasla je treći mjesec zaredom, što nije zabilježeno još od početka recesije 2009. godine.

Hrvatski državni zavod za statistiku objavio je da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u martu porasla 1,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na mart prošle godine, ojačala  0,7 odsto. 

Mada je rast u martu sporiji nego u februaru, kada je iznosio 1,6 odsto, podatak je bolji od očekivanja, navodi se u saopštenju Zavoda. 

Ekonomisti koji su učestvovali u anketi Hine u proseku su predvideli pad  industrijske proizvodnje od  0,1 odsto na godišnjem nivou.

Do povećanja je došlo uglavnom usljed jačanja tražnje u Evropskoj uniji, koja bilježi rast aktivnosti, što ima određeni pozitivni uticaj na hrvatski izvoz, ističu stručnjaci.

Dodaju da je to vidljivo po rastu proizvodnje poluproizvoda, gdje je inače  Hrvatska najprije osjetila oporavak proizvodnje. Osim proizvodnje poluproizvoda, porasla je i proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, sledi sektor trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Suprotno, opala je proizvodnja energije, kao i kapitalnih proizvoda.

U prva tri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja je ukupno porasla 1,5 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Uprkos tome, ekonomisti očekuju na nivou cijele 2014. blagi pad proizvodnje.

"U prvom tromjesečju je nivo industrijske proizvodnje najmanji, pa je i njegov efekt na celogodišnji nivo manji. Očekujemo da će i dalje trajati nepovoljni domaći i inostrani uticaji, kao i restrukturiranje u industriji, stoga će na nivou cijele 2014. doći do blagog pada industrijske proizvodnje", zaključuju stručnjaci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije