Analize

Nezaposleno 90 odsto mladih sa invaliditetom

Nezaposleno 90 odsto mladih sa invaliditetom
Nezaposleno 90 odsto mladih sa invaliditetom

BANJALUKA - Oko 90 odsto ljudi sa invaliditetom u dobi od 15 do 35 godina je nezaposleno, a u njihovo zapošljavanje se gotovo uopšte ne ulaže, pokazala je dosadašnja analiza koju sprovodi banjalučko Udruženje omladine sa invaliditetom "InfoPart".

Oni su krajem juna u prostorijama Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS održali dvije radionice u okviru projekta "Mladi sa invaliditetom za bolje sutra", finansijski podržane od strane švedske ambasade i Centra za promociju civilnog društva.

"Dosadašnji rezultati su pokazali da oko 50 odsto ovakvih lica ima primanja do 400 KM mjesečno, i dalje žive sa roditeljima, dok njih oko 70 odsto nema mogućnost korištenja usluge personalne asistencije, kao jednog od osnovnih sistema podrške za samostalan život", rekla je Tijana Ćup, koordinator ovog projekta.

Prema njenim riječima, do ovog zaključka došli su putem anketiranja lica sa invaliditetom te pomoću podataka iz raznih ustanova koje se bave ovim pitanjima.

Istakla je da među mladima ima i dosta visokoobrazovanih kadrova, ali da je prosjek čekanja na posao sedam godina, dok mnogi od njih do 35. godine nisu ni bili u stalnom radnom odnosu.

"Naš cilj je da zagovaramo izmjenu dokumenta Omladinske politike RS na način da on prepozna specifične potrebe omladine sa invaliditetom i da da izvjesne smjernice za rješavanje problema sa kojima se svakodnevno susrećemo", dodala je Ćupova.

U zavisnosti od vrste oštećenja, anketirane osobe sa invaliditetom izrazile su nezadovoljstvo zbog neprilagođenog školovanja, javnog prevoza, usluga administracije te ograničenog korištenja kulturnih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije