Analize

Nezaposlenost u BiH 45 odsto, spoljni dug premašio 30 odsto BDP-a

Nezaposlenost u BiH 45 odsto, spoljni dug premašio 30 odsto BDP-a
Nezaposlenost u BiH 45 odsto, spoljni dug premašio 30 odsto BDP-a

SARAJEVO - Stopa nezaposlenosti u BiH na kraju 2014. iznosila je 45 odsto, spoljni dug premašio je 30 odsto BDP-a, dok je deficit tekućeg računa iznosio skoro 300 miliona evra, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske komisije o ekonomijama država zapadnog Balkana.

Analitičari Direktorata Evropske komisije ističu da se kašnjenje u formiranju vlasti nakon izbora 2010. i danas negativno odražava na BiH, piše "Dnevni avaz".

Oni navode da su kraj prošle godine BiH i Federacija BiH dočekale bez usvojenog budžeta, dok je Republika Srpska u "fotofinišu" 30. decembra usvojila budžet za ovu godinu.

"Ekonomski uspon iz 2013. i prvog tromjesječja prošle godine 'potonuo' je u dobroj mjeri zbog poplava u maju prošle godine. BDP, nakon što je porastao za 3,2 odsto početkom godine, na kraju prošle godine bio je u minusu za 0,5 odsto", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se dodaje da je stopa nezaposlenosti viša od 45 odsto i da je posebno alarmantna među mladima.

S obzirom na lošu ekonomsku situaciju, pada i potražnje za robom, na sceni je zvanično deflacija, a plate se smanjuju i nominalno i realno.

Spoljnotrgovinski deficit porastao je za čak devet odsto.

Berzanske transakcije u BiH, takođe, sve su u većem padu, a izvještaji sa Banjalučke i Sarajevske berze su obeshrabrujući, upozoravaju iz Evropske komisije, ističući da deficit tekućeg računa iznosi skoro 300 miliona evra.

Kao fenomen, Evropska komisija navodi činjenicu da banke u BiH svoje kredite plasiraju mahom građanima, dok su ti plasmani u biznis gotovo minorni.

U izvještaju se ukazuje na rast spoljnog duga, koji je u odnosu na 2013. uvećan i premašuje iznos od 30 odsto BDP-a.

Posebno se naglašava da su negativni ekonomski pokazatelji i nespremnost vlasti da provedu neophodne reforme doveli do obustave isplate osme tranše zajma MMF-a u iznosu od 134 miliona KM.

U izvještaju se dodaje da MMF neće odustati od reforme bankarskog sektora i da zahtijeva za smanjenjem svih izdataka koji nisu povezani sa oporavkom od katastrofalnih poplava.

Kao jedan od rijetkih dobrih pokazatelja u ekonomiji BiH navodi se porast izvoza i povećanje industrijske proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije