Analize

Objavljena "bijela lista" Crne Gore

Objavljena "bijela lista" Crne Gore
Objavljena "bijela lista" Crne Gore

PODGORICA - Crnogorsko Ministarstvo finansija i Poreska uprava objavili su danas novu, petu "bijelu listu", odnosno spisak 131 poreskog obveznika sa najvećim stepenom fiskalne discipline, koji su u prvoj polovini godine platili više od 100.000 evra poreza.

"Kriterijumi kojima je napravljena selekcija obveznika za `bijelu listu` obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, redovnost izmirivanja poreskih obaveza, kao i da u postupcima inspekcijskog nadzora nisu utvrđivane značajnije nepravilnosti, koje bi ukazivale na bilo kakav vid neregularnog poslovanja", navodi se u saopštenju.

Objavljivanje "bijele liste" predstavlja, kako se dodaje, još jedan korak u podsticanju obveznika na poštivanje poreskih propisa i saradnju sa Poreskom upravom, koji će, uz ostale oblike saradnje, biti nastavljeni i u budućnosti.

Iz Poreske uprave navode da pozitivan tretman mogu imati samo uredni poreski obveznici koji redovno izmiruju obaveze, doprinoseći borbi protiv sive ekonomije, ostvarenju budžetskih prihoda i unapređenju poslovnog i investicionog okruženja u Crnoj Gori.

Na listi su se, između ostalih, našli Alter modus, Erste banka, Sosiete ženeral, Hipotekarna banka, pivara "Trebjesa", crnogorski "Telekom" i "Telenor", zatim "Mercator", "Okov", "Neregelia", "Mješovito", "Crnagoraput", "Zetatrans", Luka Kotor i Pomorski saobraćaj.

"Bijela lista" poreskih obveznika prvi put je objavljena 7. juna prošle godine i redosljed na njoj ne ukazuje na to da određeni poreski obveznik poštuje poreske propise više od ostalih koji se nalaze na listi, u zavisnosti od rednog broja pod kojim se nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije