Analize

Odliv kapitala iz Rusije ostaje visok

 Odliv kapitala iz Rusije ostaje visok
Odliv kapitala iz Rusije ostaje visok

SANKT PETERBURG - Odliv kapitala iz Rusije i ove godine će ostati na visokom nivou, rekla je predsjednica Banke Rusije Elvira Nabiulina.

Prema procjeni centralne banke, čak i nakon prestanka privremenih faktora, ukupni odliv kapitala će ostati na visokom niovu, ukazala je ona na Međunarodnom bankarskom kongresu.

Kako je prošle nedjelje rekao zamjenik ministra za ekonomski razvoj Sergej Beljakov, odliv kapitala iz Rusije ove godine bi mogao da premaši 100 milijardi dolara.

Prognozirani odliv kapitala je 90 milijardi dolara, a prema riječima ministra za ekonomski razvoj Alekseja Uljukajeva, za pet mjeseci ove godine odliv kapitala je već dostigao 80 milijardi dolara, prenio je Itar tas.

Trgovinski saldo spoljnotrgovinske razmjene Rusije u 2014. godini nastaviće da pada usljed spoljnih i unutrašnjih faktora, rekla je Nabiulina.

Prema njoj, smanjenje suficita spoljne trgovine će biti rezultat "krhkog rasta u zoni evra zajedno sa niskom difersifikacijom ruske privrede".

Bez obzira na labavu monetarnu politiku u zemljama glavnim trgovinskim partnerima Rusije rast ostaje nizak. Prognoza rasta u zemljama Evropske unije za ovu godinu iznosi 1,2 odsto, a za narednu 1,5 odsto,  dodala je Nabiulina.

Ranije je objavljeno da je suficit spoljne trgovine Rusije u maju ove godine, prema ocjeni ministarstva za ekonomski razvoj, smanjen šest odsto, u odnosu na april i bio je 18,7 milijardi dolara. U odnosu na maj 2013. taj pokazatelj je povećan 30 odsto.

Suficit spoljne trgovine Rusije u periodu januar-maj 2014. godine bio je 89,5 milijardi dolara, što je 16,8 odsto više nego u prvih pet mjeseci prošle godine, prenio je Itar tas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije