Analize

Ogorčeni investitori sele kapital

Ogorčeni investitori sele kapital
Ogorčeni investitori sele kapital

BANJALUKA - Zvanični podaci o 1.088.728 KM manje prihoda od građevinskih dozvola u 2014. u odnosu na 2013, što je ostvario grad Banjaluka, potvrđuju priče koje investitori godinama ponavljaju - administracija je ugušila gradnju.

Podaci kažu da su uprkos 20 odsto više izdatih dozvola u 2014. u odnosu na godinu ranije, prihodi grada manji, što u gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje objašnjavaju novim zakonskim rješenjem, kojim je propisan drugačiji način obračuna.

"Novom odlukom o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, u cilju podsticanja izgradnje objekata, omogućeno je odgođeno plaćanje naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente na duži period", navela je Sanela Kecman, vršilac dužnosti načelnika ovog odjeljenja.

Iz Privredne komore RS kažu da je situacija nešto bolja u posljednja dva mjeseca, prvenstveno što se tiče perioda potrebnog za dobijanje dozvole, ali je daleko od idealne.

"Ranije je to bilo strašno pa se čekalo i po deset mjeseci na dobijanje dozvole, čak se dešavalo da period gradnje čitavog objekta bude dosta kraći nego vrijeme koje su ljudi izgubili čekajući dozvolu", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Komore.

On ističe da je takav način rada otjerao mnoge investitore i u konačnici se negativno odrazio na sam budžet grada.

"Određeni broj investitora je čak odustao od planiranih projekata i svoje investicije prebacio u druge gradove pa čak i zemlje", navodi Blagojević.

Veljko Jarić, vlasnik i direktor firme "Aragosta Invest", koja u ovom gradu djeluje kao izvođač i investitor više od 20 godina, kaže da je na posljednju dozvolu čekao čitavih devet mjeseci.

"I to potpuno neopravdano! Zahtjev za sljedeću podnosim narednih dana pa ćemo vidjeti kroz šta ću sve sada proći", dodaje on.

Po njegovom mišljenju, prva stvar koju je potrebno učiniti jeste postavljanje načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i dovođenje stučnih i odgovornih ljudi, koji su spremni da se uhvate u koštac s problemima.

"Na toj funkciji mi imamo samo vršioca dužnosti. Ipak, neko ko je v.d. nema snagu da pokrene nešto, sve i da ima namjeru i želju. Dok god kod nas na to mjesto ne bude postavljena osoba koja je sposobna da stvari pokrene iz korijena, neće biti napretka", istakao je Jarić.

Branko Kovačević, vlasnik preduzeća "Horizont", rekao je da je situacija toliko loša da bi poručio svim investitorima iz inostranstva da ne dolaze u grad na Vrbasu, jer ne znaju šta ih čeka.

"Iz dana u dan situcija je sve gora, čitav posao Odjeljenja za urbanizam se sastoji u tome da daju odbijenice koje poslije rješava resorno ministarstvo. Pa za to im treba jedan radnik, a ne njih 60! Stanje u tom odjeljenju više liči na cirkus nego na jednu ozbiljnu instituciju", kazao je on.

On ističe da je kroz dugogodišnji rad stekao utisak da nadležnima kao da nije u cilju da se radi i gradi, a samim tim i puni budžet.

"Sramota je da nadležni ne mogu donijeti 10 miliona prihoda u budžet grada, a tako će i biti dok velike investiture, koji donose ogromne pare gradu, budu ovako tretirali. Ako uskoro ne bude pomaka, i sam ću preseliti firmu u drugi grad, pa čak i u inostranstvo", navodi Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije