Analize

Ostvaren promet od 618,9 miliona KM

Ostvaren promet od 618,9 miliona KM
Ostvaren promet od 618,9 miliona KM

SARAJEVO - Sarajevska berza u prošloj godini ostvarila je ukupan promet od 618,9 miliona maraka, podaci su iz Sarajevske berze.

Prema ovom izvještaju, na kotaciji kompanija ostvaren je promet u iznosu od 5,981 milion KM, što predstavlja 5,4 odsto od ukupnog ostvarenog prometa. Najveći promet ostvarile su akcije emitenta "Bosnalijek" iz Sarajeva u iznosu od 4,86 miliona KM.

"Na kotaciji fondova ostvareni prošlogodišnji promet iznosio je 19,46 miliona KM, odnosno 17,55 odsto od ukupnog prometa, dok su akcije ZIF 'MI Group' iz Sarajeva ostvarile najveći promet", navedeno je u izvještaju.

Dalje, Sarajevska berza navodi da je na kotaciji obveznica u 2014. godini ostvaren promet od 27,24 miliona KM, odnosno 24,50 odsto od ukupnog ostvarenog prometa berze.

"Obveznicama ratnih potraživanja FBiH trgovano je u iznosu od 19,68 miliona KM, dok su obveznice stare devizne štednje ostvarile ukupan promet od 7,55 miliona KM", stoji u izvještaju.

Sa druge strane, na primarnom slobodnom tržištu prošlogodišnji promet je iznosio 35,78 miliona KM, a najtraženije su bile akcije "BH Telecoma", dok je promet na sekundarnom tržištu iznosio 19,92 miliona KM, uz najtraženije akcije "Leda" iz Širokog Brijega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije