Analize

Otvorenost budžeta BiH malo ispod svjetskog prosjeka

Otvorenost budžeta BiH malo ispod svjetskog prosjeka
Otvorenost budžeta BiH malo ispod svjetskog prosjeka

SARAJEVO - BiH je za proces otvorenosti budžeta od mogućih 100 dobila 43 indeksna poena, što je malo niže od svjetskog prosjeka koji iznosi 45 poena, pokazalo je Istraživanje o otvorenosti budžeta 2015. godine, čiji su rezultati danas prezentovani u Sarajevu.

U saopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da je takav rezultat niži u odnosu na 2012. godinu, uz konstataciju da su od tada do danas vlasti u BiH smanjile dostupnost budžetskih informacija i sveobuhvatnost dokumenata okvirnog budžeta.

Prezentaciji, koju je organizovala Fondacija "Centar za zastupanje građanskih interesa" /CPI/, su prisustvovali predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda parlamenta BiH LJilja Zovko i član Komisije Zdenka DŽambas, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Salko Sokolović i poslanik Mirsad Đonlagić, državni službenici i predstavnici međunarodne zajednice, organizacija civilnog društva i medija.

U izvještaju su korišteni međunarodno prihvaćeni kriterijumi, koji uključuju 109 indikatora za mjerenje transparentnosti budžeta.

Korištenje tih indikatora pokazuje da li su vlasti, pravovremeno i sa razumljivim podacima, ključne budžetske dokumente učinile dostupnim javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije