Analize

Padavine dobrodošle za ozime usjeve

Padavine dobrodošle za ozime usjeve
Padavine dobrodošle za ozime usjeve

BIJELJINA- Zahvaljujući padavinama tokom vikenda u poljoprivrednom zemljištu akumulirana je dobra zaliha vlage što će omogućiti ravnomjeran razvoj ozimih usjeva do početka mirovanja vegetacije, procjenjuju agrometeorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ozimi usjevi, koji su posijani krajem septembra i početkom oktobra, nalaze se u fazi dva do tri razvijena lista i do sada su imali uglavnom dobre temperaturne i vodne uslove za početne faze razvoja.

Prema agrometeorološkoj prognozi, tokom većeg dijela sedmice predviđa se oblačno i hladno vrijeme sa kišom, susnježicom i snijegom, samo u srijedu i nedjelju očekuje se više sunčanog vremena.

Vremenske prilike djelimično će odgovarati izvođenju poljoprivrednih radova na otvorenom.

Stručnjak iz bijeljinske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Vlade Republike Srpske Dragan Zarić kaže da su padavine u ovom periodu dobrodošle za klijanje i nicanje usjeva.

Prema njegovim riječima, proteklog vikenda na području Semberije zabilježeno je 30 litara padavina po metru kvadratnom.

Zarić ističe da su kiša i snijeg došli u pravo vrijeme za usjeve u ovoj godini u kojoj je rok sjetve pomjeren i do 20. novembra, a zbog dugog perioda bez padavina oranje je bilo teško, jer se iza pluga dizala prašina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije