Analize

Parafiskalni nameti pojedu milijardu KM

Parafiskalni nameti pojedu milijardu KM
Parafiskalni nameti pojedu milijardu KM

BANJALUKA - Parafiskalni nameti privredi u BiH na godišnjem nivou kumulativno uzmu oko milijardu maraka, pokazuju procjene poslodavaca u RS i FBiH.

Iz tog razloga, potrebno je uspostaviti registar parafiskalnih nameta, izvršiti redukciju i reformu postojećih u cilju rasterećenja privrede, kao i utvrditi moratorijum na donošenje novih parafiskalnih nameta.

Poručeno je to, između ostalog, na okruglom stolu, koji su danas u Banjaluci organizovali Centri civilnih inicijativa (CCI), zajedno s Unijom udruženja poslodavaca RS, a u okviru pokrenute kampanje "Manje je više", čiji je cilj identifikacija ključnih mjera za unapređenje poslovnog ambijenta u BiH u segmentu parafiskalnih nameta.

Adis Arapović, program menadžer CCI, rekao je da je cilj kampanje da se djeluje na promjenu politika i prakse parafiskalnih opterećenja privredi u BiH, na različitim nivoima javne uprave.

"Dali smo sebi zadatak da sarađujući s poslodavcima, nadležnim institucijama, kompanijama, međunarodnim organizacijama, pokušamo doprinijeti da se dođe konačno do jedinstvenih registara parafiskalnih nameta u BiH, jer smo jedina zemlja u regionu koja nema registar po nivoima uprave", rekao je Arapović. On je dodao da im je, osim registra, zadatak i da dođu do prioritetne liste tih nameta, koji su zreli za ukidanje i promjenu na način da rastereti poslovanje prosječnog poslodavca ili kompanije. Kao treći cilj istakao je da u programe rada novih vlada ovo pitanje uđe kao prioritet kojim se treba baviti tokom cijelog mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije