Analize

Pionir i Kraš među 100 najvećih konditora u svijetu

Pionir i Kraš među 100 najvećih konditora u svijetu
Pionir i Kraš među 100 najvećih konditora u svijetu

TROJ - Dvije konditorske kompanije iz regiona, srpski "Pionir" i hrvatski "Kraš", našle su se među 100 najvećih proizvođača slatkiša na svijetu, prema rang listi američkog magazina Kendi Indastri (Candy Industry).

Američka kompanija "Mars", koja proizvodi čokoladice "snikers" (snickers), "mars", "baunti" (bounty) i "tviks" (twix), najveći je svjetski proizvođač konditorskih proizvoda, sa godišnjim prihodom od 17,64 milijardi dolara, pokazuje istraživanje objavljeno u specijalnom izdanju Kendi Indastrija.

Na drugom mjestu je, kako prenosi regionalni portal Kapital, američka kompanija "Mondelez Internešnel", nekadašnji "Kraft Fuds", koja u svom asortimanu, između ostalog, ima "milku", a ostvaruje prihod od 15 milijardi dolara. Pored "milke", Mondelez je poznat i po brendovima "oreo" i "toblerone". Kompanija je promijenila ime prije dvije godine, a novo ime je sastavljeno od dvije riječi - monde (svijet) i delez (ukusno).

Švajcarska kompanija "Nestle", s godišnjim prihodom od 11,76 milijardi dolara je na trećem mjestu ove liste.

Među vodećih 100 konditorskih kompanija, prema ovom magazinu, nalaze se i japanski "Meiji" (11,74 milijarde dolara), italijanski "Ferrero" (10,9 milijardi dolara), američki "Hershey's" (7,04 milijarde dolara), argentinski "Arcor" (3,7 milijardi dolara), italijansko-holandska kompanija "Perffeti" (3,3 milijarde dolara), njemački "Haribo" (3,2 milijarde dolara) i švajcarski "Lindt" (3,15 milijardi dolara).

U društvu 100 najvećih "slatkih kuća" su i hrvatski "Kraš" čiji su najpoznati proizvodi "bajadera", čokoladice "životinjsko carstvo", "bronhi" i "kiki" bombone... S prihodima od 163 miliona dolara od prodaje godišnje "Kraš" je zauzeo 79. mesto.

Na 86. mjestu je srpski "Pionir", najpoznatiji po medenjacima "medeno srce", koji godišnje od prodaje slatkiša ostvaruje prihod od 140 miliona dolara.

Na posljednjem mjestu liste je australijska kompanija "Darell Lea", s prihodima nešto iznad 100 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije