Analize

Po uslovima poslovanja BiH najgora u Evropi

Po uslovima poslovanja BiH najgora u Evropi
Po uslovima poslovanja BiH najgora u Evropi

BANJALUKA - BiH se po uslovima poslovanja za ovu godinu nalazi na 107. mjestu od 189 zemalja svijeta i po tome je najlošije ocijenjena država u Evropi, pokazao je najnoviji izvještaj "Doing Business" Svjetske banke, koji je objavljen danas.

Ispred BiH su se našle čak i brojne "egzotične" zemlje poput Barbadosa, Bahama, Solomonskih Ostrva, Sejšela, Bruneja i drugih, a bolje uslove poslovanja od BiH ima čak i Ukrajina, iako se nalazi u teškoj situaciji.

Tako BiH ukupno ima 60,55 od mogućih 100 bodova i nazadovala je za tri mjesta u odnosu na prošlogodišnji izvještaj. Uzimajući u obzir zemlje u regionu, najbolje je plasirana Makedonija, na 30. mjestu, zatim Crna Gora na 36. mjestu, Slovenija na 51, a Hrvatska na 65. mjestu, dok je Srbija zauzela 91. poziciju u ovom izvještaju.

Najbolji plasman BiH, prema ovom izvještaju, zabilježen je kada je u pitanju rješavanje nelikvidnosti, gdje se BiH našla na 34. mjestu. Dobar plasman ostvaren je i u kategoriji dostupnosti kredita, gdje je BiH zauzela 36. mjesto.

Sa druge strane, BiH je najlošiju poziciju zauzela kada je u pitanju izdavanje građevinskih dozvola, pa se tako našla čak na 182. mjestu.

"Za dobijanje građevinske dozvole potrebno je proći 15 procedura i potrošiti 179 dana", navedeno je u ovom izvještaju.

Pored toga, loše ocjene su i za kategoriju pokretanja biznisa, pa se tako BiH našla na 147. mjestu na svijetu, jer je za to potrebno čak 37 dana i prolazak kroz 11 procedura.

Dalje, izvještaj navodi da se BiH po dostupnosti električne energije našla na 163. mjestu, a po plaćanju poreza čak na 151. mjestu. U području međunarodnog trgovanja BiH je rangirana na 104. mjesto, u području izvršenja ugovora zauzela je 95, a po knjiženju imovine 88. mjesto, dok je u oblasti zaštite manjinskih ulagača zauzela 83. poziciju.

U odnosu na prošlogodišnji izvještaj, BiH je najviše nazadovala u plaćanju poreza, za čak devet mjesta sa 142. na 151. mjesto, te pokretanju posla sa 142. na 147. mjesto. Napredak je zabilježen u knjiženju imovine, i to za jedno mjesto, a za čak devet mjesta u dobijanju kredita.

Inače, Svjetska banka je juče objavila ovaj izvještaj koji prati napore država na jačanju pravnih institucija, te smanjenju složenosti i troškova regulatornih procesa. U tom izvještaju analiziraju se propisi koji se primjenjuju na firme u 10 područja poslovne regulative.

Izvještaj obuhvata razdoblje od 1. juna 2013. do 1. juna 2014. godine i u Svjetskoj banci ističu da je sastavljen uz primjenu nove metodologije. Na prvom mjestu liste nalazi se Singapur, slijede Novi Zeland, Hong Kong, Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Britanija, Finska i Australija.

Izudin Kešetović, profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli, kazao je da ga, s obzirom na stanje u BiH, rezultati ovog izvještaja uopšte ne iznenađuju. Kako je rekao, u BiH je potrebno mijenjati cjelokupni koncept ako želimo investicije, te je naglasio da je tranzicija prouzrokovala vrlo teško stanje u BiH.

Top pet zemalja svijeta

1. Singapur

2. Novi Zeland

3. Hong Kong

4. Danska

5. Južna Koreja

Tabela

Poredak zemalja regiona

30. Makedonija

36. Crna Gora

51. Slovenija

65. Hrvatska

91. Srbija

107. BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije