Analize

Poljska u uzletu 25 godina nakon pada komunizma

Poljska u uzletu 25 godina nakon pada komunizma
Poljska u uzletu 25 godina nakon pada komunizma

VARŠAVA - Prije tačno 25 godina, 4. juna 1989. godine, u Poljskoj su poslije više od 40 godina održani prvi djelimično slobodni izbori koji su označili pad komunizma, a danas ta zemlja uživa ekonomski prosperitet i čak je pokretač za ostatak Evropske unije, ocjenjuju agencije.

Na današnji dan 1989. godine, pokret Solidarnost je brojem osvojenih glasova na izborima porazio Komunističku partiju, što je doprinjelo krahu komunizma širom bivših sovjetskih satelitskih država Centralne i Isotčne Evrope, kao i raspadu samo Sovjetskog Saveza, navodi AP.

Ova najveća zemlja centralnoistočne Evrope sa 38 miliona stanovnika doživjela je tokom proteklih 25 godina dinamičnu transformaciju, o čemu svjedoči razvoj mnogih kompanija kojima su političke i ekonomske promjene donijele procvat, prenose francuski mediji.

"Za Poljsku je ovo bio izuzetan četvrt vijeka. Takve okolnosti nismo doživjeli u poslednjih 400 godina", kako na geopolitičkom tako i na ekonomskom planu, rekao je poljskoj agenciji PAP istoričar i novinar Mariuš Jarosinski.

I Irena Eris, vlasnica istoimene kozmetičke kuće, smatra da je 4. jun 1989. bio ključni datum.

"Svi smo išli na glasanje. Kada su rezultati objavljeni, ušli smo u jednu potpuno drugačiju realnost - tržišnu ekonomiju. Za moju kompaniju otvorile su se nove razvoje perspektive", kaže ona, prenosi francuski list "Poen".

Mnoge zemlje zavide Poljskoj na putu koji je prešla od 1989. godine s obzirom na to da je bila u bankrotu pred kraj komunizma, a od 1992. godine beleži neprekidni privredni rast sa više nego udvostručenim BDP-om, kao i 15 puta većim izvozom.

Zahvaljujući evropskim fondovima, čiji je Poljska najveći korisnik, ta zemlja se brzo modernizuje, a jedan od dokaza je i činjenica da u komunističkom periodu skoro da nije imala autoputeve, dok ih sada ima u dužini od blizu 3.000 kilometara.

U agroprehrambenu industriju uložene su milijarde evra, što je Poljsku učinilo jednom od glavnih evropskih izvoznica poljoprivrednih proizvoda.

"Ako uporedimo Poljsku od prije 25 godina sa današnjom, to je potpuno drugi svijet, to je kao da smo na drugoj planeti. Danas je poljska ekonomija dio svjetske, dok je u komunistčko doba bila uporediva sa ukrajinskom", objašnjava poljski ekspert Vitold Orlovski.

Poljska, koja je jedan od glavnih aktera u ukrajinskoj krizi, takođe je promoter energetske Evrope, a prijedlog premijera Donalda Tuska postao je osnova za razmišljanje o energetskoj bezbjednosti EU.

Poljska sada bez kompleksa stremi ka najvišim funkcijama u Evropskoj uniji - Varšava ne krije težnje da ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski dođe na čelo evropske diplomatije.

Koristeći svoj demografski potencijal i izuzetne ekonomske oklonosti, Poljska više ne krije svoje političke ambicije, koje se ne ograničavaju na Centralnu Evropu, već sežu sve do Brisela, zaključuje francuski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije