Analize

Polna segregacija na saudijskim letovima?

Polna segregacija na saudijskim letovima?
Polna segregacija na saudijskim letovima?

Nacionalni avio-prevoznik Saudijske Arabije, navodno, planira da razdvoji putnike i putnice na svojim letovima, a sve u skladu sa striktnim pravilima koja su na snazi u ovom zalivskom kraljevstvu.

Naime, zalivski mediji prenose da se ozbiljno razmatra opcija da se žene prevoze odvojeno od muškaraca, osim ako nije riječ o bliskim rođacima.

Do ovoga je došlo nakon više žalbi muškaraca koji nisu voljni da dopuste drugim muškarcima da sjede pored njihovih žena.

Jedan od putnika se nedavno žalio da je drugi muškarac nastojao otvoreno da flertuje s njegovom ženom, što je krajnje neprihvatljivo. Iz saudijske avio-kompanije kažu da svaki problem ima svoje rješenje:

"Naravno da je sve moguće riješiti. Planiramo uskoro da usvojimo pravila koja će biti na zadovoljstvo svih putnika", kaže Abdul Rahman al Fahd, direktor marketinga kompanije "Saudi Arabian Airlines".

Inače, ova avio-kompanija već primjenjuje neka striktna islamska pravila, na primjer, ne služe alkoholna pića tokom leta, niti jela od svinjetine. Takođe, neposredno pred let čita se molitva ili stih iz Kurana.

Uglavnom je riječ o domaćim letovima, unutar Saudijske Arabije, a ne međunarodnim.

Inače, odranije je poznato da ova kompanija ne zapošljava Saudijke kao kabinsko osoblje, već uglavnom djevojke iz Pakistana, Filipina, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je da su u Rijadu, saudijskoj prijestonici, otvorili poslovnicu u kojoj su zaposlene isključivo žene, koje će usluživati isključivo ženske klijente. Inače, odavno je poznato da žene ne smiju izlaziti na ulicu bez pratnje muškog pratioca ili bliskog rođaka.

Kada je riječ o javnim mjestima, poput restorana, plaža i banaka, žene ulaze i izlaze na posebne ulaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije