Analize

Pomoć Španiji imala kratak efekat

LONDON - Akcije na evropskim berzama imale su na kraju radnog dana istu vrijednost kao na početku, što znači da je optimizam povodom objave plana o spasavanju španskih banaka bio kratkog daha, a investitori počinju da preusmjeravaju pažnju na Italiju.

Indeks najjačih evropskih akcija FTSEurofist 300 okončao je dan na berzi za 0,1 odsto jači, sa 982,94 poena. Tokom dana, indeks je u kraćem periodu porastao za jedan procenat, poslije objave da će španske banke dobiti pomoć od 100 milijardi evra.

"Isplata za Španiju je dobar kratkoročni lijek, a ne dugoročno rješenje", izjavio je Nikola Marineli, menadžer u kompaniji "Glendevon king".

On je dodao da će na finansijskim tržištima u budućnosti biti peiroda "rasta i panike".

Među evropskim berzama najlošije stoji italijanski indeks FTSE MIB, koji je danas izgubio 2,8 odsto. Lokalni trgovci izražavaju bojazan da će se zemlja naći pod pritiskom zbog svojih dugova.

Zvanični statistički podaci pokazuju da je italijanska privreda u prva tri mjeseca oslabila za 0,8 odsto, što je najveći pad u posljednje tri godine i značajno veći nego u Španiji, čija je ekonomija oslabila za 0,4 odsto.

Kamata na italijanske obveznice sa desetogodišnjim prispijećem za naplatu skočila je na 5,83 odsto u poslijepodnevnim satima sa 5,5 odsto na početku radnog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije