Analize

Potrošnja energije u regionu Balkana velika

Potrošnja energije u regionu Balkana velika
Potrošnja energije u regionu Balkana velika

BEOGRAD - U regionu Balkana potrošnja energije je velika u odnosu na bruto domaći proizvod, dok Srbija potroši dva do tri puta više energije od prosjeka u EU – istaknuto je u Beogradu na skupu o finansiranju u oblasti energetike Balkana.

Na skupu je koji je organizovala agencija "Intelidžent investment in imerdžing markets" iz Londona, istaknuto je da problem u regionu predstavlja i subvencionisana cijena struje, kao i okruženje koje nije naklonjeno investitorima, a poseban izazov predstavlja nedovoljno razvijena svijest građana i kompanija o prednostima ulaganja s ciljem uštede energije, kao i nedostatak stručnjaka.

Na skupu je ocijenjeno da u regionu postoji veliki energetski intenzitet, a da su standardi niski, ali da postoje i mogućnosti za ulaganje u tu oblast – prenosi portal EurActiv.rs /EurActiv.rs/.

U kontekstu pridruživanja EU važno je, naglašeno je na skupu, da se domaća preduzeća pripreme kako bi nakon pristupanja bila konkurentna na velikom evropskom tržištu u oblasti usluga i tehnologija koje donose energetske uštede.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za energetsku efikasnost Srbije Bojan Kovačić rekao je da Srbija ne troši u ukupnoj količini puno energije, ali je problem energetska efikasnost.

On je na skupu naveo da se u nekim zgradama u Srbiji troši i 100 odsto više energije nego što je potrebno, a da je renovirano više od 100 javnih zgrada u posljednjih pet godina, uključujući dva bolnička centra, u Nišu i Beogradu.

Kovačić je rekao da je energetski intenzitet Srbije veliki ne samo zbog potrošnje energije, već i zbog toga što je njen BDP mali te ocijenio da će povećanje privredne aktivnosti smanjiti energetski intenzitet Srbije.

On je izrazio nadu da će u Srbiji biti stvoren snažan institucionalni okvir, koji podrazumijeva i uvođenje energetskih menadžera u opštinama, kao i stabilno finansiranje.

"Treba da se ugledamo na najrazvijenije zemlje, poput skandinavskih zemalja, Nemačke ili Japana. To ne znači da možemo preko noći da budemo kao oni, ali možemo da usvojimo sistemske mere i to je naš cilj", rekao je Kovačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije