Analize

Preduzetnički krediti pali za 67 miliona KM

Preduzetnički krediti pali za 67 miliona KM
Preduzetnički krediti pali za 67 miliona KM

BANJALUKA - U kojoj mjeri su se krizni uslovi poslovanja i loš poslovni ambijent negativno odrazili na preduzetničku inicijativu u BiH ukazuje činjenica da je u proteklih pet i po godina nivo preduzetničkih kredita građana pao za 67,8 miliona KM.

Preciznije govoreći, iznos ove stavke kreditnih zaduženja, prema podacima Centralne banke BiH (CB BiH) je na kraju 2009. godine bio 216,2 miliona KM, a na kraju maja ove godine oni su sumarno iznosili 148,2 miliona KM.

Istovremeno, iznos nenamjenskih potrošačkih kredita, odnosno zaduženja koje stanovnici podižu za svoje svakodnevne životne potrebe je trenutno 4,26 milijardi maraka i tako je čak 28 puta veći od ukupne sume preduzetničkih kredita u BiH.

Građani su trenutno daleko više zaduženi po osnovu klasičnih kartičnih zaduženja, u odnosu na zaduženja za neki preduzetnički posao. Tako sumarna majska vrijednost zaduženja na karticama iznosi 218,4 miliona KM.

Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS - SWOT, ocijenio je da su uslovi rada za mali biznis proteklih godina bili veoma loši.

"Nekoliko hiljada malih radnji je proteklih godina ugašeno na šta jasno pokazuje i nivo podignutih kredita za preduzetništvo. Sa druge strane, potreba ljudi da održe određen životni standard kroz kreditiranje je veća nego ikad, te oni uprkos teškim uslovima sve više podižu nenamjenske, odnosno potrošačke kredite. Posljednjih godina je iznos nenamjenskih kredita veoma visok, ali ipak i ta mogućnost kreditiranja ima svoj limit, tako da ni oni uskoro više neće moći značajnije rasti", kaže Đogo.

On je podsjetio na to da se u RS pokušava kroz sistem pojednostavljenog registrovanja preduzeća za jedan dan pokrenuti značajnija inicijativa za start malih porodičnih biznisa.

"Ovo je dobar potez, a smatram da bi se trend pobljšanja poslovne klime, naravno ukoliko ne dođe do značajnijih promjena na globalnom planu, mogao očekivati u roku od naredne dvije godine", kaže on.

Radovan Bajić, član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH, ocjenjuje kako, generalno posmatrano, dosta dugo ne vlada smanjen interes građana za početak samostalnog posla.

"Ukoliko su ovakvi statistički podaci tačni, onda je jasno da nemamo dobru poslovnu klimu", konstatuje Bajić. On je ocijenio da na klimu kod pokretanja malog preduzetništva loše utiče nedostatak velikih preduzeća koja bi apsorbovala proizvode malih i srednjih firmi.

"Priča da mala i srednja preduzeća mogu u značajnoj mjeri da postoje bez velikih nije realna", ističe Bajić. On je podsjetio da na samu težinu poslovanja u BiH, kako za mala, tako i za velika preduzeća, utiče činjenica da BiH još nema status pridruženog člana EU.

"Pored ovoga, ovo je država koja pri izvozu ima veliki broj prepreka koje se odnose na izvoz, odnosno na standarde i dozvole, a sve to  u velikoj mjeri utiče na mogućnosti poslovanja", kaže Bajić.

Trend pada preduzetničkih kredita

Godina          Iznos (u milionima KM)

2009.           216,2

2010.           217,3

2011.           221,0

2012.           170,3

2013.           153,1

2014.(maj)   148,2

*izvor - Centralna banka BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije