Analize

Prodaja poluprovodnika u svijetu dostigla rekord

Prodaja poluprovodnika u svijetu dostigla rekord
Prodaja poluprovodnika u svijetu dostigla rekord

VAŠINGTON - Prodaja poluprovodnika u svijetu u junu je povećana 10,8 odsto na godišnjem nivou i dostigla je rekordan obim, istorijski od kada se prikupljaju ti podaci, saopštilo je Udruženje industrije poloprovodnika (Semiconductor Industry Association, SIA).

Prodaja čipova u junu je dostigla je 27,57 milijardi dolara, u odnosu na 24,88 milijardi u istom mjesecu 2013. U odnosu na maj ove godine prodaja je povećana 2,6 odsto, preneo je Interfaks.

U junu je prodaja mikroprocesora povećana u svim dijelovima svijeta. U Sjevernoj i Južnoj Americi rast je dostigao 12,1 odsto na godišnjem nivou, a označava se dvocifrenim brojevima već 13 mjeseci uzastopno. U Evropi je isporuka čipova povećana takođe 12,1 odsto u odnosu na prošli juni, u Azijsko-pacifičkom regionu (ne računajući Japan) 10,5 odsto, a u Japanu 8,5 odsto.

Podaci za drugo tromjesečje su pokazali da je prodaja mikročipova u svijetu dostigla rekordnih 82,7 milijardi dolara, što je 5,4 odsto više od pokazatelja za prethodni kvartal i 10,8 odsto više nego u periodu april-jun 2013.

Prodaja u prvom polugodištu je povećana 11,1 odsto u odnosu na prvih šest mjeseci lane i dostigla je 161,17 milijardi dolara, navodi se u saopštenju SIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije