Analize

Profit Nove banke veći od 10 miliona KM

Profit Nove banke veći od 10 miliona KM
Profit Nove banke veći od 10 miliona KM

BANJALUKA - Nova banka Banjaluka se u 2013. godini pozicionirala kao najveća banka u RS, s aktivom od 1,45 milijardi KM.

Naime, zahvaljujući nesebičnom zalaganju zaposlenih i povjerenju koje su ovoj banci ukazali klijenti i akcionari, uz rast aktive od 21 odsto, ostvaren je neto profit od 10,1 milion KM.

Kako je saopšteno iz ove banke, kada se u obzir uzme visina aktive i pasive, povećanje iznosa depozita i plasiranih kredita, ostvareni su rezultati koji su značajno iznad planskih veličina.

"Rast kreditnog portfolija Nove banke je veći za 208 miliona KM, te sa 31. decembrom prošle godine iznosi 1,2 milijarde KM, što potvrđuje da Nova banka podržava rast privrede, srednjih i malih preduzeća, te stanovništvu nudi niske kreditne kamatne stope", navedeno je u saopštenju, gdje se dodaje da je na bazi rasta kapitala i rasta depozita banci omogućeno povećanje kreditnih plasmana. Izuzetnim rezultatima doprinijela je i kampanja "Sigurna štednja", koja je uticala na to da u 2013. godini rast štednje bude za oko 150 miliona KM veći, te su depoziti stanovništva premašili pola milijarde KM, dok su depoziti privrede rasli za 100 miliona KM.

"Ukupni rast kapitala u 2013. godini je veći za 18 miliona KM, a planirani rast za 2014. godinu je 16 miliona KM", navode iz ove banke.

Inače, Nova banka je tokom 2012. i 2013. godine izvršila reorganizaciju poslovne mreže, te sada ima 60 poslovnica i 600 zaposlenih, a zaključen je ugovor s "Visom", kojim je Nova banka dobila principalstvo za BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije