Analize

Promet u maloprodaji u RS pao za 15 odsto

Promet u maloprodaji u RS pao za 15 odsto
Promet u maloprodaji u RS pao za 15 odsto

BANJALUKA - Promet u trgovinama na malo u RS je u maju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine pao za 15,3 odsto, a u odnosu na prošlogodišnji prosjek manji je za 11,6 odsto, posljednji su podaci Zavoda za statistiku RS.

Statistika je potvrdila da je promet u maloprodaji RS pao u svim segmentima, tako je promet u nespecijalizovanim radnjama pao za 20,5 odsto, dok je trgovina na malo gorivima i mazivima umajena za 13,3 odsto.

Blago smanjenje, od 0,3 odsto, zabilježeno je u trgovinama na malo hranom, pićem i duvanskim proizvodima.

Murisa Marić, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača "Don", kaže da su ovi podaci očit pokazatelj da je kupovna moć stanovništva u padu.

"Potrošači su primorani da štede na svakom planu i u sve većoj mjeri kupuju na akcijama u većim trgovačkim lancima, a ne kako su to radili ranije, kupujući i što im treba i što ne treba", rekla je Marićeva.

Ona je dodala da će pad kupovne moći biti još vidljiviji u mjesecima koji slijede nakon poplava.

Marićeva je na kraju dodala kako se jedan od uzroka drastičnog pada potrošnje u maloprodaji krije i u činjenici da se sve više malih radnji gasi, a one su, prema njenim riječima, prestale s radom, jer se u njima već duže vrijeme sve manje kupuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije