Analize

Prosječna neto plata u RS 831 KM

Prosječna neto plata u RS 831 KM
Prosječna neto plata u RS 831 KM

BANJALUKA - Prosječna neto plata u Republici Srpskoj u martu je iznosila 831 KM, a bruto 1.340 KM, izjavila je danas u Banjaluci direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

"Plata u martu bila je niža u odnosu na februar ove godine za 0,9 osto. Do smanjenja prosječne neto plate došlo je zbog manjeg broja plaćenih časova rada u oblastima vađenja ruda i kamena, te proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom", rekla je Čičkovićeva novinarima.

 Ona je istakla da je najviša neto plata u iznosu od 1.270 KM isplaćena u finansijama i u djelatnosti osiguranja, dok je najniža plata - 513 KM bila u administrativnoj i pomoćnoj, te uslužnoj djelatnosti i građevinarstvu.

 "Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u martu u odnosu na februar su više za 0,5 odsto. Najveći rast cijena bio je u prevozu, a najniže cijene obuhvatale su ostala dobra i usluge", dodala je Čičkovićeva.

Ona je naglasila da je industrijska proizvodnja u martu ove godne bila viša za 3,7 osto u odnosu na isti period prošle godine, dok je obim robne razmjene Srpske sa inostranstvom od januara do marta ove godine bio viši od 1,5 milijardi KM.

Čičkovićeva je navela da je izvezeno robe u vrijednosti od 583 miliona KM, a uvezeno 971 milion KM.

Ona kaže da je u posljednjem kvartalu prošle godine rast bruto domaćeg proizvoda bio za 1,4 odsto viši u odnosu na isti period 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije