Analize

Prosječna plata u BiH polako tone

Prosječna plata u BiH polako tone
Prosječna plata u BiH polako tone

BANJALUKA, SARAJEVO - Prosječna plata u BiH prošle godine iznosila je 830 KM, što je za osam maraka manje nego u 2013. godini, čime je prekinut njen konstantan rast, pokazuju podaci Centralne banka BiH (CB BiH)

Prezentujući poslovanje, Kemal Kozarić, guverner CB BiH, rekao je da je ova institucija ostvarila u prošloj godini neto dobit od 35,4 miliona maraka, što je za oko pet miliona više nego u 2013. godini.

On je istakao da je od tog iznosa u državni budžet prebačeno 60 odsto sredstava, odnosno 21,2 miliona maraka. Kozarić je rekao da je ova institucija u prošloj godini imala sveobuhvatnu dobit od 139,9 miliona maraka i pojasnio da je u ovom slučaju riječ o nerealizovanoj dobiti koju bi ostvarili kad bi prodali sve svoje vrijednosne papire.

Na godišnjoj konferenciji, Kozarić je prezentovao makroekonomske pokazatelje, te je, između ostalog, rekao da je BiH prošle godine zabilježila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,7 odsto, što je značajno manje od očekivanih 1,6 odsto, usljed katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH u prošloj godini.

On je dodao da projekcija rasta BDP-a za 2015. iznosi 2,6 odsto.

"Naše projekcije manje su od, na primjer, MMF-a, koji predviđa rast od tri odsto. Svi resursi koji postoje u BiH, počevši od elektroenergetskog sektora preko hrane i turizma, trebalo bi da podstaknu gospodarski rast", kazao je Kozarić. On je naveo da je stopa rasta industrijske proizvodnje u prošloj godini iznosila 0,1 odsto, a da se u 2015. godini očekuje rast između 4,5 i pet odsto. Dodao je da je u prošloj godini prosječna godišnja stopa inflacije iznosila - 0,9 odsto, dok projekcija za 2015. iznosi između jedan i 1,5 odsto. Prema njegovim riječima, stopa nezaposlenosti u BiH u prošloj godini zadržala je nivo iz 2012. godine, ali je i dalje među najvišim u regionu i iznosila je 27,5 odsto, s uračunatom sivom ekonomijom. Ipak, Kozarić je kazao da se u ovoj godini očekuje blagi pad stope nezaposlenosti, i to na 27 odsto.

"Spoljni dug BiH iznosi 8,12 milijardi KM, ili 30 odsto BDP-a, dok su devizne rezerve narasle na 7,8 milijardi KM, što je istorijski maksimum", rekao je guverner Kozarić. Pored toga, podaci CB BiH pokazuju da je deficit tekućeg računa u prošloj godini iznosio 7,7 odsto BDP-a, pokrivenost uvoza izvozom 53,6 odsto, dok su strane direktne investicije povećane, i iznose 819 miliona KM. Isto tako, treba naglasiti da je neto dobit bankarskog sektora 167,6 miliona maraka, ali da je nivo nekvalitetnih kredita 14 odsto.

"Bankarski sektor u BiH je dobro kapitaliziran i likvidan, no nekvalitetnih kredita je 14 odsto i to je najveći problem za bankarski sektor", upozorio je Kozarić. Ipak, on je ocijenio da se taj problem neće dalje zaoštravati. "Mislimo da su ti nekvalitetni krediti krajem prošle godine dosegnuli vrhunac i trebalo bi da počnu blago opadati", kazao je Kozarić. On je rekao kako se sada može očekivati pojava finansijskih posrednika koji će nuditi otkup takvih potraživanja kako bi ih se banke riješile i stvorile prostor za novu kreditnu aktivnost. Precizan model otkupa i zbrinjavanja loših kredita još nije odabran, ali Kozarić kaže da bi to trebalo da uslijedi do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije