Analize

Prostitucija opravlja hrvatski BDP

Prostitucija opravlja hrvatski BDP
Prostitucija opravlja hrvatski BDP

SPLIT -Ilegalne aktivnosti, kao što su prostitucija i šverc droga, alkohola i cigareta na godišnjem nivou iznose 2,2 milijarde kuna, od čega na prostituciju i šverc droga otpada po oko 850 miliona kuna, odnosno 0,28 odsto BDP-a Hrvatske.

To je pokazala revizija računa BDP-a, od 2001. do 2013. godine, prelaskom na novu statističku metodologiju (ESA 2010.) i uključivanjem 25 novih stavki u BDP,  prenosi "Slobodna Dalmacija". 

Novom metodologijom, BDP je u  povećan za 1,2 odsto; tako je prema staroj, u 2012. godini iznosio 327 mliijardi kuna, a prema novoj 330 milijardi.

Najveći utiecaj na korekciju nominalnog rasta BDP-a ima drugačiji  tretman izdataka za istraživanje i razvoj (0,5 odsto), koji se umjesto potrošnje definiše kao investicija, kao i uključivanje ilegalnih aktivnosti u obračun (0,7 odsto).

Direktor Držvanog zavoda za statistiku Marko Krištof rekao je da se  procjene ilegalnog dohotka od distribucije droge temelje se na zaplijelnjenim količinama, procjenjenom učinku policije i cijenama droga pri ulasku u zemlju i kod prodaje krajnjim korisnicima.

Prosječni dohodak od distribucije droge za razdoblje 1995- 2012. godina,  iznosi 0,28 posto BDP-a.

Vrijednost tog dohotka zavisi od vrste i količine i čistoće uvezene droge, vremena nabavke, porekla, transporta, stanja na tržištu i količini pojedinačne kupoprodajne transakcije, i sličcno.

Ilegalni dohodak od prostitucije se bazira na na procijenjenom broju prostitutki, broju radnih dana, broju klijenata dnevno i prosječnoj cijeni po usluzi. Prosječni ilegalni dohodak ostvaren od prostitucije za isto vreme iznosi 0,28 posto BDP-a.

Krištof je naveo da ovom revizijom, realne stope rasta nisu znatnije promijenjene. Najveća promjena rasta je zabilježena je 2010. godine, kada je umjesto pada od 2,3 odsto registrovan pad od 1,9, kao i u 2009., kada je umjesto pada BDP-a od 6,9 odsto zabilježen pad od 7,4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije