Analize

RS prvi put pod lupom "Moody´sa"

RS prvi put pod lupom "Moody´sa"
RS prvi put pod lupom "Moody´sa"

BANJALUKA - Vlada RS je na posljednoj održanoj sjednici usvojila informaciju o objavljenom kreditnom rejtingu, koji je za RS prvi put urađen od strane jedne od najpoznatijih svjetskih rejting agencija "Moody's Investors Service".

U januaru ove godine, Agencija za ocjenu kreditnog rizika "Moody's Investors Service" ocijenila je kreditni rejting Republike Srpske ocjenom "B3 sa stabilnim izgledima".

Ovaj nivo kreditnog rejtinga ima i BiH, a označava neinvesticionu kreditnu sposobnost s visokim kreditnim rizikom. Inače, pribavljanje kreditnog rejtinga doprinosi povećanju fiskalne transparentnosti i olakšava učešće tržišta kapitala u nadzoru nad vođenjem fiskalne politike, što je pozitivan efekat za pribavljanje kreditnog rejtinga.

"Ključni faktori za ocjenu rejtinga RS su: visok stepen finansijske autonomije unutar BiH, oprezno rukovođenje budžetom uz solidan i rastući operativni suficit i veoma visok dug, niske gotovinske rezerve, te izuzetno visoke infrastrukturne potrebe", stoji u izvještaju.

Kako navode, očekuju da će RS u ovoj godini zadržati pozitivne indikatore, kao rezultat rastućih poreskih prihoda, održivog upravljanja budžetom i ograničenih operativnih troškova.

"Međutim, glavna kreditna ograničenja su visok dug, značajne potrebe za infrastrukturom i nizak nivo likvidnosti", navodi se u izvještaju i očekuju da će se finansijski dug RS u narednim godinama povećavati zbog investicionih potreba. U dokumentu agencije se naglašava da bi se postojeći rejting mogao nadograditi značajnijim poboljšanjima u fiskalnim i finansijskim karakteristikama, kao i smanjenjem duga, dok bi, sa druge strane, na pad rejtinga moglo da utiče povećanje unutrašnjeg i spoljnog duga ili pogoršanje operativnih i finansijskih karakteristika.

Što se tiče zemalja u regionu, od BiH lošiji kreditni rejting ima Grčka, a ispred BiH su Hrvatska, Srbija, Albanija i Crna Gora.

Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS  SWOT, kaže da nivo B3 i nije neki veliki uspjeh, bilo ko da ga dobije, ali da je opet značajno za RS, jer je prvi put dobila svoj kreditni rejting.

"Mislim da to nije veliko dostignuće, jer velike svjetske kreditne agencije daju rejtinge velikim kompanijama, regionalnim vladama i drugima. To nije neki veliki politički dobitak, ali je značajno za RS ako ima namjere da se zadužuje na međunarodnim tržištima", rekao je Đogo i dodaje da je istorija kreditnog rejtinga bitna kako bi se dobilo mjesto na svjetskom finansijskom tržištu. On smatra da ni na nivou BiH to nije značajan rejting, kojim bi se mogli pohvaliti.

"Struktura ove države je takva da se prvo vraćaju spoljni dugovi na nivou BiH, a entitetima preostaje dio novca kada se vrate svi ti vanjski dugovi", kazao je on i smatra da bi entiteti, shodno tome, trebalo da su na lošijem nivou kreditnog rejtinga.

"Međutim, RS ima na neki način zdravije finansije nego FBiH. Nije to neki uspjeh, ali nije ni neuspjeh. Dobro je, svakako, da imamo kreditni rejting. Bilo kakav da je, valjda ćemo ga vremenom popraviti", istakao je Đogo.

Šta je kreditni rejting?

Kreditni rejting je mišljenje o kreditnom riziku u narednom vremenskom periodu i podrazumijeva procjenu kreditne sposobnosti i spremnosti dužnika da blagovremeno i u cjelini izmiri svoje obaveze prema kreditorima.

Od dodijeljenog kreditnog rejtinga u velikoj mjeri zavise troškovi zaduživanja na finansijskom tržištu, dok se ocjena AAA tumači kao najbolja, a ocjena D kao najgora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije