Analize

Rafinerija nafte Brod umanjila neto gubitak za 3,3 miliona KM

Rafinerija nafte Brod umanjila neto gubitak za 3,3 miliona KM
Rafinerija nafte Brod umanjila neto gubitak za 3,3 miliona KM

BANJALUKA - Rafinerija nafte u Brodu, uprkos pogoršanju makroekonomskih okolnosti, umanjila je neto gubitak za devet mjeseci za 3,3 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz "Optima grupe".

U saopštenju se navodi da kompanija na odgovarajući način izmiruje sve tekuće obaveze prema Poreskoj upravi Republike Srpske i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, te da je od jula Rafinerija nafte u Brodu počela sa otplatom dugovanja sa mjesečni anuitetom od oko dva miliona KM.

"Za 11 mjeseci ove godine prerađeno je 896.000 tona sirove nafte, a proizvedeno 844.000 tona proizvoda, koji se plasiraju kako na domaćem, tako i na tržištima zemalja regiona i EU", ističu iz "Optima grupe".

S ciljem poboljšanja proizvodnog procesa, menadžment Rafinerije usvojio je plan prioritetnih aktivnosti u 2015, a od planiranih investicija iz "Optima grupe" izdvajaju projekat regeneracije katalizatora na postrojenju za hidrokreking, što će omogućiti znatno smanjenje sadržaja sumpora u dizel-gorivu, kao i projekat dodatnog prečišćavanja emisionih gasova.

U ovoj godini izvršena je rekonstrukcija transformatorske stanice, a završavaju se radovi na rekonstrukciji sistema vakuumske destilacije i modernizaciji sistema upravljanja proizvodnim procesima.

"Osim toga, predviđena je realizacija projekta izmjene grijnog sistema, koji će umjesto vodene pape koristiti električnu energiju. Oba projekta doprinose smanjenju zagađenja životne sredine", navodi se u saopštenju.

Iz "Optima grupe" napominju da rezultati u prethodnih šest godina ne bi bili postignuti bez velikih investicija ruske kompanije "Zarubežnjeft", koja je za osavremenjivanje postojećih i izgradnju novih proizvodnih kapaciteta realizovala 261 milion evra direktnih investicija.

"Kada je kompanija 'Zarubežnjeft' preuzela Rafineriju, ona je bila van pogona već tri godine, radnici nisu primali plate, a poreska dugovanja nisu bila uplaćivana. Od trenutka preuzimanja, počela je prva etapa oživljavanja ne samo Rafinerije nafte, već i cjelokupne naftne industrije u BiH", podsjeća se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je u roku od samo pola godine uspostavljena i puštena u rad nova proizvodna linija sa kapacitetom prerade 1,2 miliona tona sirove nafte na godišnjem nivou, a realizovani su svi projekti u vezi sa remontom postojećih linija i izgradnju novih.

U martu 2009. pušteno je u rad postrojenje za proizvodnju dizel-goriva u skladu sa ekološkim standardom "evro-4", a ubrzo potom i postrojenje za hidrokreking, koje je omogućilo proizvodnju dizel-goriva u skladu sa standardom "evro-5".

"Da bi se poboljšali ekološki uslovi, pokrenut je projekat za uklanjanje kiselih gasova i sumpornih spojeva iz emisionih gasova koji nastaju u proizvodnom procesu. Takođe, izgrađena je i puštena u rad nova laboratorija sa najsavremenijom opremom, koja omogućava stalnu kontrolu kvaliteta proizvoda", navodi se u saopštenju.

Rafinerija nafte Brod zapošljava 1.200 radnika, što je, kako zaključuju iz "Optima grupe", posebno važno u pogledu poboljšanja životnog standarda stanovništva i cjelokupne lokalne zajednice, jer ovaj broj radnika, zajedno sa članovima njihovih porodica, čini 7.000 ljudi.

Od samog početka poslovanja, kompanija ulaže u mlade stručnjake, koji će u narednim godinama postati okosnica daljeg razvoja Rafinerije nafte u Brodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije