Analize

Rast indirektnih prihoda, smanjen povrat PDV-a

Rast indirektnih prihoda, smanjen povrat PDV-a
Rast indirektnih prihoda, smanjen povrat PDV-a

BANJALUKA - U Bosni i Hercegovini je u martu ove godine zabilježen rast kako ukupnih prihoda od indirektnih poreza tako i svih najvažnijih vrsta prihoda.

U najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oprezivanje BiH se precizira da je bruto naplata povećana za 37,6 miliona KM, što predstavlja povećanje od 8,3 odsto u odnosu na mart 2014..

Prvi put nakon godinu dana kontinuiranog rasta isplate povrata indirektnih poreza su smanjene za 1,2 odsto. 

Sve to je rezultiralo rastom neto naplate prihoda od 38,7 miliona KM, odnosno 10,5 odsto. 

Zahvaljujući snažnom rastu naplate prihoda u martu, kumulativna bruto naplata u prvom kvartalu je prešla u zonu pozitivnog rasta od 3,4 odsto. 

Međutim, povećane isplate povrata od pet odsto u prvom kvartalu u odnosu na isti kvartal 2014. godine uticale su na nešto niži rast neto naplate od 3,1 odsto. 

Poređenje naplate prihoda od indirektnih poreza u prvom kvartalu 2015. u odnosu na prvi kvartal prethodne godine ukazuje na zaključak da je naplata prihoda od indirektnih poreza u nominalnom iznosu bila najuspješnija od uspostave UIO, preciziraju iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO BiH. 

Posmatrano po vrstama prihoda, najveći rast u prvom kvartalu 2015. je zabilježen kod akciza i putarine, ukupno 31,1 milion KM, te kod prihoda od carina 5,8 milion KM, dok je kod PDV-a zabilježen pad prihoda od 22,3 miliona KM. 

Budući da se većina od 23,7 miliona KM neusklađenih prihoda odnosi na PDV, realno je očekivati da kumulativna neto naplata PDV-a u prvom kvartalu 2015. dostigne nivo iz istog kvartala 2014. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije