Analize

Raste protekcionizam u globalnoj ekonomiji

Raste protekcionizam u globalnoj ekonomiji
Raste protekcionizam u globalnoj ekonomiji

BRISEL - Tendencija nametanja ograničavajućih trgovinskih mjera je i dalje jaka među komercijalnim partnerima u Evropskoj uniji, što podupire nastavak neizvesnosti u svjetskoj ekonomiji, zaključak je godišnjeg izvještaja Evropske komisije (EK) o protekcionizmu.

"Žao mi je što mnoge zemlje još uvijek doživljavaju protekcionizam kao valjano političko sredstvo. Ovo je očigledno u suprotnosti sa obećanjem Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta da će se uzdržati od uvođenja trgovinskih ograničenja i da će ukloniti postojeće. Protekcionizam šteti globalnom lancu vrijednosti. Otvorenost trgovine je ono što nam treba ako želimo da održimo oporavak, naročito u vremenima globalne ekonomske i političke nestabilnosti", izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom, objavljeno je na sajtu EK.

"Kao što je potvrđeno na samitu u Brizbejnu, članice G20 sada moraju da pruže realan dokaz svoje zajedničke posvećenosti otvorenosti u trgovini", poručila je Malmstrom.

Tokom 13 mjeseci koliko je obuhvaćeno ovim izvještajem, članice G20 i drugi ključni evropski trgovinski partneri usvojili su ukupno 170 novih mjera koje su neprijateljski nastrojene prema trgovini.

"Među državama koje su usvojile najveći broj takvih mjera su Rusija, Kina, Indija i Indonezija. U isto vrijeme, samo 12 već postojećih barijera je uklonjeno. To znači da na stotine protekcionističkih mjera usvojenih od izbijanja ekonomske krize i dalje ugrožava svjetsku trgovinu, uprkos obećanjima G20", navodi se u izvještaju.

Broj mjera koje se primjenjuju na graničnim prelazima i koje ometaju trgovinu nastavlja da raste, dok je Rusija primjenila najveći broj pojedinačnih mjera koje se odnose na uvoz. Broj novih ograničenja na izvoz takođe raste, što je trend, koji je prema izvještaju Komisije, naročito zabrinjavajući.

Jedanaesti po redu izvještaj EK o potencijalno restriktivnim trgovinskim mjerama fokusira se na period od 1. juna 2013 do 30. juna 2014. godine i pokriva 31 glavna trgovinska partnera EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije