Analize

Razotkrivaju se nelegalni poslovi u bivšoj Balkan investment banci

Razotkrivaju se nelegalni poslovi u bivšoj Balkan investment banci
Razotkrivaju se nelegalni poslovi u bivšoj Balkan investment banci

BANJALUKA - Vlast u RS u potpunosti je znala za kriminal koji je učinjen u Balkan investment banci, navodi poslovni portal "Capital.ba", pozivajući se na izvještaj o izvršenoj inspekcijskoj kontroli Republičkog deviznog inspektorata, koji je u njihovom posjedu.

"Kontrola je izvršena od 30. aprila do 10. decembra 2013. godine. Za sve prljave poslove znala je, prema nalazima Inspektorata, Agencija za bankarstvo RS, ali ništa nije preduzela da to spriječi i zatraži krivičnu odgovornost", navode na tom poslovnom portalu.

Inspektori su, između ostalog, otkrili nezakonitosti u obavljanju platnog prometa grupe povezanih lica okupljenih oko "Birča", uz sofisticiranu logistiku BIB-a i litvanske Ukio banke.

Portal navodi da je u izvještaju iskazano i neskriveno čuđenje inspektora koji se na 86 stranica zapisnika nisu libili da ove prevare nazovu pravim imenom, pa često lica koja su povezana s pljačkom BIB-a i "Birča" nazivaju kako je jedino i moguće - "zločinačka organizacija".

Međutim, povodom izvještaja se oglasila direktorica Republičkog deviznog inspektorata Zorica Cvijanović, ističući da se nigdje u zapisniku ovog inspektorata o kontroli sprovedenoj u Balkan investment banci ne spominje bilo kakva veza između odgovornih lica Banke i vlasti RS.

Cvijanovićeva je demantovala pisanje pojedinih medija o "tajnom zapisniku", iz kojeg se, kako su mediji naveli, vidi da izvještaj o izvršenoj inspekcijskoj kontroli Republičkog deviznog inspektorata dokazuje da je riječ o "pljački Litvanaca za koju je znala vlast RS".

Ona je naglasila da je netačna i konstatacija da je u sve upetljan sam vrh Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da nisu tačni medijski navodi da je riječ o "zločinačkoj organizaciji", već da se u zapisniku konstatuje da postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotrebe u privredi.

Prema njenim riječima, kontrola je vršena upravo po nalogu Vlade Srpske.

Agencija za bankarstvo RS konstatovala je da zapisnik Republičkog deviznog inspektorata o izvršenoj inspekcijskoj kontroli Balkan investment banke sadrži "gomilu tendencioznih gluposti", te da je vidljivo da nije adekvatno urađen osnovni zadatak - kontrola deviznog i spoljnotrgovinskog poslovanja banke.

"Inspektori Republičkog deviznog inspektorata, koji su potpisali ovaj zapisnik, nemaju osnovna znanja o radu Agencije za bankarstvo, stručna znanja o načinu vršenja bankarske supervizije, a ni ovlašćenja da daju ocjenu rada nezavisne institucije kao što je Agencija za bankarstvo", navodi se u saopštenju ove agencije.

U saopštenju se dodaje da je žalosno da Agencija, kao nezavisna institucija s velikim brojem stručnih i obučenih supervizora, mora na ovakav način da polemiše s upravnom organizacijom za koju je upitno da li adekvatno obavlja posao za koji je nadležna, a upušta se u posao daleko složenije i stručnije supervizije.

Cvijanović: Podneseno više prijava

Željka Cvijanović, premijer RS, govoreći o Banci Srpske, rekla je da su plasirane netačne informacije da će sredstva MMF-a biti korištena za sanaciju ove banke.

Ona je naglasila da je Vlada RS, nakon uspostavljanja koordinacionog tima za "Birač", zadužila kontrolne organe da utvrde stanje u ovom preduzeću i Banci Srpske.

"Podneseno je i više prijava protiv lica u ovom slučaju i tu nema nikakve tajnosti. U zapisniku deviznog inspektorata se navodi da postoji sumnja da su Banka Srpske i odgovorna lica prekršili procedure, politike i preporuke ove banke", rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije