Analize

Realni sektor daleko od vrha liste

Realni sektor daleko od vrha liste
Realni sektor daleko od vrha liste

BANJALUKA - Poreska uprava RS objavila je danas spisak od stotinu poreskih obveznika koji zaključno sa zadnjim danom februara ove godine nisu bili dužnici i koji su redovno podnosili poreske prijave, a na čijem čelu se nalazi preduzeće "Telekomunikacije RS" Banjaluka.

Naime, Poreska uprava je ovaj spisak sačinila uzimajući u obzir visinu naplaćenih poreza i doprinosa u 2013. godini, te redovnost u podnošenju prijava. Pored "Telekoma", među prvih deset obveznika našli su se i rudnici i termoelektrane Ugljevik i Gacko, te dva zavisna preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS", HE na Trebišnjici i HE na Drini, ali i "ArcelorMittal Prijedor". Takođe, svoje mjesto među prvih deset urednih platiša našle su i banke koje posluju u RS, sa sjedištem u Banjaluci i to Nova banka, NLB Razvojna banka, zatim Hypo Alpe Adria banka, te UniCredit banka.

Dalje, među redovnim platišama nakon desete pozicije svoje mjesto našli su "Elektroprenos BiH" Banjaluka, zatim RiTE Stanari, te kompanije "Gross" Gradiška, "Delhaize BH" Banjaluka, "Bora" Banjaluka, ali i Zavod "Miroslav Zotović" iz Banjaluke te Fond zdravstvenog osiguranja RS, "Elektrodoboj", Sberbank i "Optima grupa".

Ipak, zanimljivo je istaći da u vrhu liste, osim javnih preduzeća iz elektroprivrede, nema kompanija iz proizvodne i prerađivačke djelatnosti, što upozorava na loše stanje u kojem se nalazi privreda. Na taj problem ukazuju i ekonomski stručnjaci u RS.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT, istakao je da je to još jedan indirektni pokazatelj obima aktivnosti realnog sektora, odnosno njegovog učešća u kreiranju nove vrijednosti i učešća u BDP-u. Prema njegovim riječima, ovim imamo još jednu potvrdu da se realni sektor teško nosi s posljedicama krize, uz probleme koji su nama svojstveni već niz godina.

"Dakle to je jedan od pokazatelja lošeg stanja u privredi i pokazuje ono što manje-više i drugi pokazatelji, a to je da je realni sektor u problemima i da njegovo učešće u stvaranju BDP nije na zadovoljavajućem nivou", kazao je Grabovac. On je dodao da su tu i teškoće poput otežanog poslovanja i čitav niz zakonskih, institucionalnih i drugih prepreka za nesmetano funkcionisanje i razvoj preduzeća iz realnog sektora.

"Znači ovo nas sigurno treba dodatno motivisati da se dijalog poslovne zajednice i Vlade ubaci u šestu brzinu i da se ubrza donošenje propisa, ukidanje suvišnih procedura, poboljšanje zakonske regulative i efikasnosti javne uprave", smatra on i dodaje da treba uraditi makar ono što je do nas i na šta možemo uticati i otkloniti, a kako bi se naša preduzeća mogla nesmetano razvijati i doprinositi privrednom razvoju RS.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da se u ovom slučaju radi o tome da je praktično proizvodnja kod nas potpuno zapostavljena, te da su problemi s kojima se ljudi u proizvodnji susreću takvi da je to vrlo ozbiljan problem. On je istakao da to praktično i pokazuje ovaj spisak na kojem su među najredovnijim platišama, pored "Telekoma Srpske", izvoznici struje i banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije